top of page
  • Observer

Dictatuurtje spelen

AlexDeMoraes

Minister Alexandre de Moraes (foto) van het hooggerechtshof STF vaardigde een bevel uit aan het ministerie van Gezondheidszorg om de volledige publicatie van alle gegevens omtrent de pandemie van het coronavirus te hernemen, dagelijks. De linkse partijen Rede Sustentabilidade, PSOL en PCdoB dienden hiertoe een verzoek in bij het hof.

Vorige vrijdag 6 juni besloot de federale regering om een flink aantal van die gegevens weg te laten, en publiceerde enkel de cijfers van de jongste 24 uur. Een en ander gebeurde in opdracht van president Bolsonaro die wilde dat het ministerie een manier zocht om minder dan 1.000 doden per dag te publiceren, met andere woorden: de zaken mooier voorstellen dan de werkelijkheid. De strategie van de regering was duidelijk: via de lagere cijfers aantonen dat de pandemie niet meer vooruitging.

De Moraes omschreef de huidige evolutie van de pandemie in Brazilië als “een echte en zware bedreiging” waarbij al meer dan 36.000 Brazilianen het leven lieten, en wees erop dat de autoriteiten op alle overheidsniveaus de bevolking moeten beschermen, inclusief door het verstrekken van alle noodzakelijke informatie voor de planning van de strijd tegen de ziekte.

EPazuello

De ingreep van de regering o.l.v. president Bolsonaro lokte erg hevige reacties uit in alle lagen van de Braziliaanse maatschappij, alsmede in het buitenland. De krant Estadão schreef: “Indien hij over enige moed en moraal zou beschikken, dan zou Pazuello (foto – interim minister van Gezondheid) zijn ontslag hebben aangeboden na het krijgen van de opdracht om de sterftecijfers door covid-19 te verhullen”.

Braziliaanse media als de Folha de São Paulo, O Estado de São Paulo, O Globo, Extra, G1 en UOL sloegen de handen in elkaar en begonnen een samenwerking om de correcte gegevens rechtstreeks op te vragen bij de secretariaten van Gezondheid in de respectievelijke deelstaten en in het Federaal District.

Het is ondoenbaar om alle reacties weer te geven, maar Dias Toffoli, voorzitter van het STF, sprak er gisteren tijdens een video meeting en zei o.m. het volgende:

“Twijfelachtige houdingen kunnen niet meer. Ik ben ervan overtuigd dat president Jair Bolsonaro, uitgaande van mijn harmonieuze verhouding met zijn regering, evenals met de vicepresident, trouw blijft aan de grondwet en democratisch is. Dat verdient ons respect. Maar bepaalde houdingen veroorzaakten twijfels; die twijfels maken indruk en verschrikken de Braziliaanse maatschappij, alsmede de internationale economie. Wij hebben nood aan institutionele vrede”.

Zijn collega Gilmar Mendes (STF): “Indien de mensen stil blijven of traag reageren, dan kan het binnenkort telaat zijn om de instituten te redden. De radicalisering van deze crisis deed het Braziliaanse gevoel ontwaken. De boodschap van de burgers is duidelijk: laten we ophouden met ‘dictatuurtje te spelen’. De ministeriële vergadering van 22 april leerde ons al hoe er NIET moet geregeerd worden”.

Diverse gouverneurs, de voorzitter van Kamer & Senaat, volksvertegenwoordigers, mensen uit de medische wereld, sociale bewegingen e.v.a. reageerden eveneens verontwaardigd.

Journaliste Eliane Cantanhêde: “Dr. Jair, de epidemioloog, begon vanaf het begin een persoonlijke kruistocht tegen de sociale isolatie die overal in de wereld werd toegepast. Dr. Jair beslist over het gebruik van chloroquine zonder enige nationale of internationale instemming van medische specialisten. En nu beslist Dr. Jair hoeveel mensen er overlijden aan covid-19. Naar de hel met de feiten en de doden, wat telt is de versie van Dr. Jair, ‘Messias’ Bolsonaro. Volgens Damares Alves (minister van Mensenrechten) is het triestig om te zien hoe het ministerie van Gezondheid afbrokkelt, volgens haar een ‘nest van links’. Het is even triest om te zien hoe generaals en kolonels zich beschikbaar stellen om mee te doen aan dit vuile spelletje, zonder ooit echt een epidemiologische curve gezien te hebben, maar wel klaar zijn voor een ‘missie’: aanwezig zijn en gehoorzamen aan de bevelen van een president waaraan geen enkele deftige arts zou gehoorzamen”.

Bron

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil
Fotos Públicas - Erasmo Salomão - MS

#EduardoPazuello #BraziliëNieuwsOnline #ElianeCantanhêde #AlexandredeMoraes #JairBolsonaro #DamaresAlves #GilmarMendes #Coronavirus #Estadão #PCdoB #DiasToffoli #COVID19 #PSOL #STF #RedeSustentabilidade

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page