top of page
  • Observer

Die kerel is links

Deltan-links

De ambtstermijn van Procureur-generaal Raquel Dodge loopt af in september en er wordt, uiteraard, druk gespeculeerd over haar opvolger. Die opvolger wordt aangeduid door de president van de republiek die, volgens de grondwet, iemand moet kiezen die ouder is dan 35, en over een grondige juridische kennis beschikt, dezelfde eisen die gelden om aangeduid te worden voor een zetel in het STF (Supremo Tribunal Federal).

In principe wordt de keuze van de president vergemakkelijkt door een lijst van drie kandidaten, aangeduid door de ANPR (Associação Nacional dos Procuradores da República), de zogenaamde “lista tríplice” waaruit hij dan traditioneel kiest voor de eerste van de drie, maar dat is geen verplichting. Het lijstje werd voorgelegd op 5 juli en bevatte de namen Mário Bonsaglia, Luiza Fricheinsen en Blaul Dalloul, in neergaande volgorde. President Bolsonaro liet zich nog niet uit over zijn keuze, maar zei wel dat hij die zou maken, ten laatste tegen 17 augustus. Hij ontving wel al tweemaal de ‘subprocurador-geral’, Augusto Aras, eveneens kandidaat voor deze belangrijke post.

Bolsonaro aanhangers lieten massaal hun voorkeur blijken voor procureur Deltan Dallagnol via de sociale media. Bolsonaro antwoordde via zijn Facebook pagina door het delen van diverse Instagram berichten van Dallagnol waar deze commentaar geeft op de periode van de militaire dictatuur, en ook kritiek geeft op bepaalde acties van de president. Bolsonaro schreef: “Voor wie Deltan Dallagnol wenst als procureur-generaal van de republiek: de kerel is links, in de stijl van de PSOL”. M.a.w. “vergeet het maar”.

De pagina van Bolsonaro deelde ook een lijst van de thema’s die in aanmerking genomen worden voor de aanduiding van de nieuwe procureur-general, zoals ontwapening, genderideologie, mensenrechten, het Amazonië gebied, de waarheidscommissie, milieu en de gewapende strijdkrachten. Vorige zaterdag liet hij weten dat de nieuwe chef van het openbaar ministerie onafhankelijk zal zijn van de regering.

Dallagnol staat onder hoge druk in het commando van de Lava Jato operatie sinds de website The Intercept diverse gesprekken in handen kreeg en publiceerde, samen met enkele andere media, gesprekken gevoerd via de app Telegram met de voormalige rechter Sérgio Moro en met diverse collega’s. Die boodschappen laten uitschijnen dat de procureurs de wet overschreden bij diverse gelegenheden, en dat Moro, vooraleer hij minister werd, niet handelde met de onpartijdigheid die van een rechter verwacht wordt.

Bron

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#DeltanDallagnol #BlaulDalloul #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #JairBolsonaro #TheIntercept #ANPR #AugustoAras #RaquelDodge #LuizaFricheinsen #SérgioMoro #MárioBonsaglia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page