top of page
  • Observer

Digitale smokkel


Bij de drukte over de "eerste 100 dagen van de regering Lula" wordt vooral gezocht naar prestaties die Brazilië ten goede komen die, helaas, niet altijd noodzakelijk in het voordeel van de consument zijn. Minister van Financiën Fernando Haddad (foto) wil een komaf maken met wat hij omschrijft als "digitale smokkel". President Lula en ook leden van het nationale congres oefenden druk uit, argumenterend dat Aziatische buitenlandse e-commerce bedrijven als Shein, Shopee en Aliexpress de fiscale wetten van Brazilië omzeilen.


Volgens de fiscus werd de afwezigheid van importaksen op internationale aankopen tot US$ 50, enkel geldig tussen gewone mensen, geen rechtspersonen, op een illegale manier gebruikt door deze bedrijven, die, zo wordt beweerd, dergelijke aankopen verstuurden alsof ze afkomstig waren van fysieke personen i.p.v. bedrijven. Een andere strategie bestaat erin om dezelfde bestelling op te splitsen in kleinere pakketjes, aldus voorkomend dat de grens van US$ 50 niet overschreden werd en de aankoop vrij blijft van importaksen.


De aangekondigde maatregel van de fiscus gaat niet over een nieuwe belasting, maar wel om een poging om belastingontduiking door deze grote e-commerce bedrijven te voorkomen, omdat zij, als rechtspersonen, verplicht zijn om invoerbelastingen te betalen.


Bij aankopen tot US$ 500 gaat het om 60% bovenop de douane-waarde: de aankoopprijs van het product, transportkosten en - indien van toepassing - een verzekering. Bij aankopen tussen US$ 500 en US$ 3.000, de limiet voor fysieke personen, gelden andere tarieven. Op die manier is het mogelijk dat de heffing soms hoger is dan de waarde van de aankoop, afhankelijk van de transportkosten.


Het initiatief van de fiscus maakt deel uit van het pakket maatregelen van minister Haddad om de inkomsten van de schatkist te verhogen. Volgens de minister zal het opheffen van de belastingontduiking door de buitenlandse e-commerce bedrijven tussen R$ 7 en R$ 8 miljard per jaar opleveren. Het gaat om slechts een van de vele "jabutis tributários" (zoals hij het uitdrukt) die volgens hem moeten aangepakt worden om de inkomsten van de regering te verhogen met R$ 150 miljard.


De aangekondigde maatregel krijgt ook veel kritiek. Een consument gaf de volgende commentaar via het Instagram account van de minister: "Jullie zijn gek om te knoeien met de heffingen voor Shein". Een ander schreef: "Verminder de belastingen die geheven worden bij de Braziliaanse e-commerce bedrijven zodat we weer kunnen kopen in eigen land", en: "Doe wat je wil maar laat Shein met rust. Laat de armen iets kopen in vrede".


De strijd tussen nationale detailhandels met buitenlandse e-commerces is niet nieuw, maar won aan kracht door de explosie van de verkoop bij de Chinese "fast fashion" Shein die kleren en accessoires verkoopt aan lage prijzen. Shein begon zijn activiteiten in Brazilië in 2020 en zag zijn populariteit sterk aangroeien tijdens de pandemie die de verkoop online stimuleerde.


Fernando Haddad reisde mee naar China met Lula. Het is niet uitgesloten dat hij hier of daar op een zuur gezicht botst.


Foto: Ricardo Stuckert/PR

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page