top of page
  • Observer

Dilma? Euhhh…

Haddad-Dilma

De golf “Anti-PT” is als een tsunami die Brazilië in twee verdeelde. De ene helft blijft zweren bij Lula, de andere doet er alles aan om de partij naar de vergeetput te verwijzen. “Fantoche” (marionet) Haddad en zijn campagne leiders zijn zich daar goed van bewust en vermijden te alle prijze om een symbool als de PT-ster of een voormalig icoon als Dilma Rousseff te betrekken in de campagne. Haddad wordt louter voorgesteld als “de kandidaat van Lula”, pronto.

Er gaat geen PT-reclame spotje voorbij zonder dat de naam Lula ter sprake komt, hiermee duidelijk makend dat 1) Haddad geen eigen benen heeft om op te staan en 2) wie de werkelijke president zal zijn mocht hij verkozen worden. Ook geen woord over voormalige presidente Dilma Rousseff die de regering moest verlaten, afgewezen door een groot deel van de bevolking. De symbolische ster, het merk van de arbeiderspartij, werkt blijkbaar als een rode lap op een stier, en de campagneleiders besloten wijselijk om het symbool niet te tonen. Petistas in de stad Salvador (Bahia) hielden daar geen rekening mee en besloten om het asfalt van de stad te bevuilen met honderden sterren (foto hieronder). Het kiestribunaal kon er niet mee lachen en dwingt de partij om de troep te verwijderen binnen de 48h.


Estrelas-PT

Dilma Rousseff, de eerste vrouwelijke president van Brazilië, is nu kandidaat voor de Senaat (in de deelstaat Minas Gerais) en leidt de peilingen, met 27% van de stemintenties. Haar campagne is gebaseerd op haar rol als “slachtoffer van een staatsgreep”, het pleiten voor de invrijheidsstelling van ex-president Lula en het bedelen van stemmen voor de huidige gouverneur Fernando Pimentel die nu 21% van de stemintenties heeft, dit tegenover Antonio Anastasia (PSDB) die het dispuut leidt met 32%. Anastasia was de relator van het impeachment proces dat leidde tot Dilma’s afzetting.

De campagneleiders van Haddad gaven opdracht opdat Dilma zich beperkte tot uitspraken als “een staatsgreep om de PT te verwijderen uit de regering”, dit omdat haar uitleg dat zij het slachtoffer is van een staatsgreep, enkel geslikt wordt in de noordoostelijke regio van Brazilië. In andere regio’s wordt dat verhaaltje niet meer aanvaard.

Binnen de partij wordt gezegd dat Dilma geen stemmen bezorgt aan Haddad, zoals Lula. Hierdoor beperkt het verhaal van de marionet zich tot de “sociale erfenis van de twee mandaten van Lula”. Het eerste mandaat van Dilma wordt enkel herinnerd in het rekensommetje van Haddad waarin hij verwijst naar “de vooruitgang van in 12 jaren regering o.l.v. de PT”.

Het campagne team blijft het imago van Dilma linken aan de huidige economische crisis en aan de torenhoge afwijzing van haar ex-vicepresident Michel Temer. In maart 2016, enkele maanden voor haar afzetting, stond Dilma aan de leiding van een regering met een populariteitsgraad van 10%. Een Ibope peiling van afwijzing tegen haar persoon haalde toen 69%.

Naast het feit dat zij geen stemmen overdraagt naar Haddad, werd Dilma munitie in de handen van de tegenstrevers die stemmen willen inpikken van Haddad door te verwijzen naar de slechte beoordelingscijfers van haar beleid. Jair Bolsonaro blijft herhalen dat “Dilma het land naar het faillissement leidde”.

De kritiek komt niet alleen van rechts. Ciro Gomes (PDT) zei tijdens een interview van O Globo: “Brazilië verdraagt geen nieuwe Dilma”, hiermee verwijzend naar de aanduiding van Haddad door Lula, net zoals deze laatste destijds Dilma aanwees als zijn opvolgster. Ana Amélia, kandidaat vicepresident van Geraldo Alckmin (PSDB) liet zich in dezelfde zin uit.

Haddad’s campagne verwees wijselijk het Dilma-imago naar de prullenmand, vooral van haar laatste jaar aan de leiding van Brazilië: “We deden het heel goed in de drie regeringen van de PT”, dit in een interview waarin gesproken werd over de publieke scholing in Brazilië.

Bron en volledig artikel, klik hier.

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#CiroGomes #GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JairBolsonaro #FernandoPimentel #PT #MichelTemer #Lula #Bahia #PSDB #AntonioAnastasia #DilmaRousseff #Salvador

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page