top of page
  • Observer

Dilma: het mag iets kosten

Dilma-to-com-Lula

De Braziliaanse kieswetgeving bepaalt dat kandidaten hun uitgaves voor de campagnes nauwkeurig aangeven, dit om eventuele pogingen tot fraude tegen te gaan. Inkomsten en uitgaves moeten kloppen. Geen caixa 2 meer zoals vroeger. De toekomst zal uitwijzen of de nieuwe regels de gewenste resultaten opleveren. De verplichte transparantie wees alvast uit dat ex-presidente Dilma Rousseff, nu kandidate voor de Senaat in de deelstaat Minas Gerais, kampioen is in dat verband, zelfs op nationaal vlak.

Haar campagne is enigszins “wraaklustig” en focust op het aanklagen van de “staatsgreep die op haar gepleegd werd”. Zij besteedde al 3,06 miljoen reais aan die campagne, meer dan wat presidentskandidaten Marina Silva (Rede), Ciro Gomes (PDT) en Jair Bolsonaro (PSL) tot op vandaag uitgaven.

Dilma werd afgezet d.m.v. een wettelijke impeachment procedure in 2016, maar behield daarbij haar politieke rechten en staat nu aan de leiding in de run naar de Senaat in Minas Gerais. Volgens de jongste Datafolha peiling haalt zij er 26% van de intentiestemmen.

Slechts 0,5% van haar uitgaves komen uit private bronnen, meer bepaald via collectieve financieringen. Haar partij, de PT, is verantwoordelijk voor de rest.

De campagne van Dilma vertegenwoordigt meer dan de helft van de uitgaves van alle kandidaat senatoren van de PT (R$ 5,6 miljoen). Volgens het team dat haar campagne uitvoert zullen haar uitgaves nog stijgen, tot aan het plafond van R$ 4,2 miljoen, dit omdat de campagne moet dienen om de ideeën van de partij uit te dragen, o.m. dat de impeachment procedure op haar persoon een parlementaire staatsgreep was: “Haar verkiezing is een prioriteit voor de partij omdat zij het slachtoffer was van een staatsgreep en omdat zij hiermee de kans krijgt de excessen van de regering Temer aan te klagen bij de kiezers”, aldus de campagneleiding.

Een ander onderwerp van haar campagne bestaat uit kritiek op de opsluiting van ex-president Lula, hem vergelijkend met Nelson Mandela en Martin Luther King. In de video waarin zij die kritiek levert, is advocate Janaina Paschoal (een van de advocaten die het verzoek tot impeachment indienden) te zien, zwaaiend met een Braziliaanse vlag, dit terwijl Dilma zegt “We hebben toegelaten dat Lula werd opgesloten, en dat ik, een eerlijke presidente, onwettelijk werd vervangen”.

Naast de vele uitgaves m.b.t. televisiecampagnes, reist Dilma rond in Minas Gerais en neemt deel aan allerlei evenementen. Die krijgen weerklinken soms tot over de grenzen van de deelstaat, dankzij de blunders die zij begaat in sommige uitspraken.

Ondanks die blunders behoudt de ex-presidente een comfortabele positie in de run naar de Senaat, en staat 15 punten voorop de tweede kandidaat, journalist Carlos Viana (PHS).

Op het presidentiële vlak staat Henrique Meirelles (MDB) voorop in het lijstje van de grote besteders: tot op dit moment gaf hij al 39,2 miljoen uit aan zijn campagne. Op de tweede plaats staat Lula (PT), nu opgevolgd door Haddad, met 19,7 miljoen. Geraldo Alckmin (PSDB) was iets bescheidener en gaf tot op vandaag 9,3 miljoen uit.

Jair Bolsonaro, leider in de peilingen, besteedde R$ 825.600. Marina Silva en Ciro Gomes bleven ook eerder bescheiden met respectievelijk 1,8 miljoen en 1,4 miljoen.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#CiroGomes #MinasGerais #MartinLutherKing #GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JairBolsonaro #JanainaPaschoal #MarinaSilva #NelsonMandela #PT #Lula #DilmaRousseff #HenriqueMeirelles

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page