top of page
  • Observer

Dilma is boos

DilmaFB

Ex-president Dilma Rousseff is erg boos nadat ze in een opiniestuk, onder de weinig flatterende titel “Jair Rousseff” in de krant Folha de São Paulo, vergeleken werd met president Jair Bolsonaro. In het stukje staat onder meer te lezen: “Bolsonaro heeft de pech en tevens het geluk om de opvolger te zijn van de ‘petista’ Dilma Rousseff die de formule van de uitgaves van de overheid en de wetten hieromtrent, tot de limieten interpreteerde, hetgeen resulteerde in de ergste economische crisis sinds vele generaties, waardoor zij uiteindelijk het mikpunt en slachtoffer werd van een impeachmentprocedure en haar tweede mandaat verloor”.

Volgens de Folha koos Bolsonaro dezelfde richting als zijn voorgangster bij het verhogen van de overheidsuitgaven om zijn herverkiezing te garanderen, een keuze die schadelijk is voor het land.

De huidige Braziliaanse regering staat voor een dilemma over de handhaving van van de noodhulp aan informele en werkloze werknemers tijdens de pandemie. Recente peilingen verstrekten het idee bij Bolsonaro om de steun verder te zetten. Terwijl het meest liberale deel van de regering het behoud van de uitgavenplafond verdedigt, is er een andere groep die, tenminste een deel van de noodhulp wil handhaven, de uitkering Bolsa Família wil uitbreiden (onder de nieuwe naam Renda Brasil) en wil investeren in de infrastructuur van het land om de economie weer op te krikken na afloop van de sanitaire crisis.

Rousseff reageerde via Twitter: “A FALHA DE S. PAULO VALT OPNIEUW AAN (woordspeling van Folha naar Falha=fout). Het redactionele stuk van de krant aan mijn adres is nep nieuws. De Folha vervalst de geschiedenis, een gebaar met gebrek aan respect voor het geheugen van de lezers”.

Door middel van een nota, gericht aan de pers, liet Dilma weten dat de wijziging van de grondwet met betrekking tot het uitgavenplafond, goedgekeurd tijdens de regering Michel Temer na haar afzetting, een “dwangbuis vormt voor de economie, investeringen blokkeert in de infrastructuur en de sociale uitgaves”, en: “Nadat ze op een illegale manier aan de macht kwamen, maakten de coupplegers gebruik van hun meerderheid in het parlement en de steun van de media om de wijziging van het uitgavenplafond goed te keuren, een van de grootste aanvallen die ooit tegen het Braziliaanse volk gelanceerd werden in de geschiedenis van Brazilië”.

Smerige leugen

Dilma weerlegde ook de beschuldiging van de redactie van de Folha dat zij fiscaal onverantwoord handelde. De zogenaamde “pedaladas fiscais” vormden het argument dat gebruikt werd bij de afzetting van Dilma.

“Uit de gegevens blijkt dat de ‘fiscale onverantwoordelijkheid’ die aan mij toegeschreven werd, een smerige leugen was, een vals argument om een staatsgreep uit te voeren. Tussen 2011 en 2014 stegen de primaire uitgaven met 3,7% per jaar, minder dan tijdens de tweede ambtstermijn van Fernando Henrique Cardoso (4,1% per jaar). In 2015, toen er donkere wolken opdoken, werden die uitgaven verminderd met 2,5%”.

Dilma voegde eraan toe dat de vergelijking van een “democratische president” met een “autoritaire en neofascistische heerser” asymmetrisch is: “Het opiniestuk in de Folha – onder de titel ‘Jair Rousseff’ – is een opzettelijke daad van kwade trouw, erger dan een vergissing. Het gaat hier nogmaals om een vertekening van de feiten die de eenzijdigheid van deze krant bevestigd. Er wordt een grove en vervalste kruising gemaakt om een onbestaande symmetrie af te dwingen. Niemand heeft het recht om dat te doen, een democratische verkozen president te plaatsen naast een autoritaire regeerder, met neofascistische neigingen, gesteund door neoliberalen, in dit geval de Folha de São Paulo”.

Het is nog niet zolang geleden dat Bolsonaro ook hard uithaalde naar de Folha. Geen enkele leider vindt het leuk als de pers uitpakt met een opinie die lijnrecht tegenover die van hen staat. Dilma gaat echter niet zover om te zeggen dat ze zin heeft om iemand (van de pers) een klap tegen het gezicht te geven, iets wat Bolsonaro gisteren wel deed.

Bron

Foto: Facebook

#BolsaFamília #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #FernandoHenriqueCardoso #FolhadeSãoPaulo #DilmaRousseff #RendaBrasil

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page