top of page
  • Observer

Dilma & Marina: geen koek & ei

Marina-Dilma

Dilma Rousseff (PT), ex-presidente en kandidaat senator gebruikte haar Twitter account om Marina Silva (Rede) aan te vallen. Ze schreef er dat Marina zich voortdurend anders voordoet dan ze in werkelijkheid is, dat ze zich voortdurend wegsteekt en de problemen van het land ontwijkt.

De aanval vormde een antwoord op de uitspraak van Marina, vorige week tegen William Bonner en Renata Vasconcelos, tijdens het vraaggesprek in het avondjournaal bij O Globo. Marina Silva zei toen: “Impeachment is geen staatsgreep. Dilma en Temer zijn uit hetzelfde hout gesneden, begingen dezelfde misdaden”.

Marina is ervan overtuigd dat de operatie Lava Jato ruimschoots het misbruik aantoonde van economische macht door Dilma en running mate Michel Temer, bij de verkiezingen van 2014, en dat er sprake is van fraude in die verkiezingen: “Het duo Rousseff & Temer is onwettig omdat zij de verkiezingen wonnen met smeergeld, bekomen door corruptie en gebruikt via “caixa 2”, zo verklaarde ze vorig jaar bij een interview door Huffpost Brasil. Het kiestribunaal (TSE) sprak beiden vrij van die beschuldiging, in juni 2017.

Dilma houdt vol dat er sprake is van een coup en bekritiseert Marina omdat zij dat ontkent: “Een coup en een regering van coupplegers wordt ontkent door Marina die hen steunt en blijft steunen. Ik was slachtoffer van een coup van senator Aécio Neves (PSDB) die niet tegen zijn verlies kon, een kandidaat die gesteund werd door Marina, ondanks dat zij hem goed kende. Hierdoor toont zij haar nalatigheid en haar politieke misvattingen. Zij beschikt niet over voldoende politieke kennis noch ethiek om mij te beoordelen”, aldus Dilma.

Het gaat hier om een vete die zijn oorsprong vindt in de campagne van 2014. De propaganda van Dilma, destijds ingefluisterd door marketingman João Santana, beschuldigde Marina er toen van dat zij de sociale programma’s zou inperken om de banken te bevoordelen, letterlijk zeggend dat Marina het eten van de tafel van de armsten zou wegnemen. Het spel werd zo hard gespeeld dat de afwijzing tegen Marina verdubbelde en dat ze niet eens de tweede kiesronde haalde.

João Santana en zijn echtgenote Monica Moura, werden inmiddels veroordeeld voor het witwassen van smeergelden. Beiden sloten een gerechtelijk akkoord af en “genieten” op dit moment van huisarrest. Santana werd (duur) betaald voor zijn diensten met weggesluisd geld van staatsreus Petrobras.

Volgens Marina “heeft dit mechanisme, dat zich bediende via een pervers corruptiesysteem, de Braziliaanse democratie bedrogen en een ernstige klap toegebracht”.

Foto: Antonio Cruz - Agência Brasil

#MonicaMoura #AécioNeves #WilliamBonner #RenataVasconcelos #TSE #BraziliëNieuwsOnline #JoãoSantana #LavaJato #MarinaSilva #Petrobras #OGlobo #DilmaRousseff #HuffpostBrasil

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page