top of page
  • Observer

Dilma sprak met UOL

Rousseff-D

Ex-president Dilma Rousseff stond een interview toe aan een ploegje van UOL (Universo Online, verbonden aan de groep Folha): “De huidige regering is neoliberaal en neofascistisch. Hierdoor voelen de centrumpartijen, het meer beschaafde rechts Brazilië, ofwel centrumrechts, zich niet op hun gemak. Zij dachten dat ze Bolsonaro konden afschermen, dat ze erin zouden slagen om hem wat meer beschaafder te laten overkomen, hen niet in verlegenheid brengend met ruwe, onbeschaafde en grove uitlatingen die hij systematisch loslaat op de mensen”.

Volgens Rousseff is Bolsonaro nuttig om enkele “neoliberale hervormingen” door te drukken, in ruil voor “een politiek van misprijzen voor sociale rechten, mensenrechten, rechten van de arbeiders en voor het milieu”.

Dilma Rousseff (PT) was president van Brazilië van 2011 tot 2016 toen ze werd afgezet door het Parlement. Rousseff werd in 1947 geboren in Belo Horizonte, was een militante bij de weerstand tegen de militaire dictatuur, werd gevangen genomen en gemarteld. Later werd zij secretaris voor financiën in Porto Alegre, secretaris van mijnen, energie en communicatie in Rio Grande do Sul, minister van mijnen en energie en stafchef van de regering. Vorig jaar was zij kandidaat voor de Senaat in de deelstaat Minas Gerais, maar verloor de verkiezingen te midden van een conservatieve golf in een sterk anti-PT klimaat.

In het interview zegt Rousseff, mocht zij aan de macht gebleven zijn, dat zij een hervorming van de pensioenen zou doorgevoerd hebben, maar wel verschillend dan het voorstel van Jair Bolsonaro. Ze legt ook uit dat ze niet van plan is om zich opnieuw kandidaat te stellen in 2020 of 2022, en dat zij, zowel als Lula, op dit moment bezig zijn met het doorgeven van de fakkel. Ze vermijdt wel om namen van eventuele opvolgers te citeren. Ze bevestigt eveneens dat de regering een poging zal doen om de federale universiteiten van het land te privatiseren, en dat het onderwerp ‘opvoeding’ de progressieven in de Braziliaanse maatschappij verenigt, meer dan pensioen en de arbeidsmarkt. Tenslotte zegt ze ook dat een nieuw project van links om de confrontatie met rechts aan te gaan, in voorbereiding is.

U leest het ganse interview hier, of kan het bekijken/beluisteren via YouTube (Portugees).

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#UOL #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #FolhadeSãoPaulo #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page