top of page
  • Observer

Dilma: terug of terug naar af??

Dilma-Comeback

Specialisten menen dat de kandidatuur van ex-presidente Dilma Rousseff voor de Senaat het risico loopt om afgewezen te worden door de gerechtelijke instanties. Het probleem bestaat in de opdeling in schijven van het door haar geleden impeachment proces, waardoor haar kandidatuur mogelijk geanalyseerd moet worden door het STF.

Dilma heeft veel moeite gedaan om zich opnieuw verkiesbaar te stellen in de deelstaat Minas Gerais (waar zij al lang niet meer woont, ook al is zij afkomstig uit die staat). De registratie van haar kandidatuur zal het STF verplichten tot een debat over het onderwerp. Professor Carlos Gonçalves Júnior (bij de universiteit van São Paulo): “De kandidatuur loopt gevaar omdat ze heel zeker zal aangevochten worden bij het STF. De kwestie zal moeten behandeld worden door het voltallige hof en er is geen enkele zekerheid omtrent de mogelijke uitslag van een dergelijke discussie”.

Deze gerechtelijke onzekerheid is het gevolg van de opdeling in schijven van het impeachment proces in de Senaat, begeleid door de toenmalige voorzitter van het STF, Ricardo Lewandowski. De senatoren hielden toen twee stemmingen: de eerste over haar afzetting, de tweede over het behoud van haar politieke rechten. Enkel het eerste werd goedgekeurd.

Procureur van de republiek Silvana Batini, tevens professor in kiesrecht in Rio de Janeiro: “Deze kwestie werd nooit onder de loep genomen door de rechters van het STF, maar bleef sudderen, en nu is er een concreet geval waardoor zij verplicht zullen worden om het allemaal weer op te rakelen”. In eerste instantie zal de zaak door het kiestribunaal van Minas Gerais moeten beoordeeld worden. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het vandaar naar het Tribunal Superior Eleitoral (nationaal), vervolgens naar het STF via een beroep.

Volksvertegenwoordiger Rogério Correia (PT) meent dat het STF gunstig zal oordelen over Dilma Rousseff: “Het risico bestaat er eerder in dat zij het impeachment als illegaal zullen beschouwen, dit omdat het bewezen is dat er geen sprake is van de ‘pedaladas’ (het goochelen met de boekhouding om de cijfers van de publieke uitgaves mooier te laten uitschijnen dan ze in werkelijkheid waren). Het is gemakkelijker om de uitslag van het impeachment proces te annuleren dan Dilma’s kandidatuur af te wijzen”, aldus de ‘deputado’.

Foto: Fotos Públicas - Leonardo Fernandes - Brasil de Fato

#MinasGerais #RicardoLewandowski #TSE #BraziliëNieuwsOnline #STF #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page