top of page
  • Observer

Dilma wil ‘duizend bommen & granaten’

DilmaCU

Een dialoog van vorige donderdag (14 mei), tussen ex-president Dilma Rousseff en een van de vice-voorzitters van de arbeiderspartij PT, legt de uitdagingen bloot waar de partij tegenaan kijkt om nog iets voor te stellen op politiek vlak, en bij de gemeentelijke verkiezingen van dit jaar, ook en vooral die van 2022. De directie van de partij discussieerde over mogelijke strategieën m.b.t. de verzoeken om een impeachment procedure op te starten tegen president Bolsonaro, en over mogelijke uitwegen voor de economische en sanitaire crisis, geturbineerd door de pandemie van het coronavirus.

Dilma kwam op de proppen met een artikel van ex-minister José Dirceu. De tekst gaat over de politisering van de strijdkrachten in de regering Bolsonaro, citeert hierbij de namen van de actieve generaals die de regering verdedigen. Dirceu, veroordeeld wegens corruptie in het mensalão en Lava Jato schandaal, schrijft dat de strijdkrachten een instituut vormen van de staat, en niet mogen gebruikt worden als een politiek instituut, of van de regering. De ex-bajesklant (Dirceu bracht al flink wat tijd door achter de tralies) trekt aan de alarmbel voor een mogelijke staatsgreep.

Dilma Rousseff, die net als Dirceu, actief was in linkse groepen tijdens de periode van de militaire dictatuur, haalde het artikel aan van de kameraad ‘petista’ om aan te tonen dat een staatsgreep een realistische mogelijkheid is, en prioriteit nummer 1 moet zijn binnen de partij, om de confrontatie aan te gaan.

“Het militarisme keerde terug en de politisering van de strijdkrachten zal onvermijdelijk zijn als wij niet reageren, en paal en perk stellen aan eender welke militaire actie buiten het grondwettelijk patroon”, aldus Dilma die de tekst citeerde van Dirceu. En verder: “Gezien de toenemende ontevredenheid over zijn regering door een meerderheid van het land, en de groeiende steun om een afzettingsprocedure op te starten, laat Jair Bolsonaro er geen twijfel meer over bestaan dat hij niet zal aarzelen om een staatsgreep te plegen. Denken dat dit niet zal gebeuren is een politieke illusie”.

Terracotta

Dilma’s oorlogszuchtige retoriek slaagde er niet in om de toehoorders enthousiast te maken. Tot haar grote ergernis kreeg ze van partijbons Washington Quaquá het volgende antwoord te horen: “En wat gaan we dan doen? Het Terracottaleger wakker maken? Hebben we soms ergens een Chinees leger verstopt?” .

De PT-leiding heeft begrepen dat radicalisering van het betoog weinig of geen zin heeft, nog minder in staat is om militanten te mobiliseren in deze pandemie tijden, zeker niet tegen het leger.

Bron

Foto's: David Castor - Wikimedia Commons
Fotos Públicas - Leonardo Fernandes - Brasil de Fato

#Mensalão #JoséDirceu #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #JairBolsonaro #PT #WashingtonQuaquá #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page