top of page
  • Observer

Dilma wil impeachmentproces laten annuleren

DR

Michel Temer werd president, Lula werd opgepakt en weer vrijgelaten, Jair Bolsonaro werd verkozen, en nu, drie jaar en half nadat zij afgezet werd, blijft Dilma Rousseff strijden om het proces waardoor het presidentschap verloor, ongeldig te laten verklaren. Het motief: “het laten zegevieren van de waarheid”.

Rousseff zit in de fase van de laatste veldslag in een rechtszaak die in 2016 werd ingezet bij het STF. Morgen vrijdag moet het hof haar beroep analyseren opdat de zaak opnieuw zou kunnen beoordeeld worden.

Dilma, verdedigd door haar voormalige minister van justitie José Eduardo Cardoso, verzamelde diverse nederlagen in de rechtbank. In dit stadium wordt het vonnis verwacht m.b.t. de zogenaamde “embargos de declaração com efeitos infringentes”, een geschil waarbij om bijkomende uitleg gevraagd wordt over de vorige beslissing met het verzoek tot een nieuw proces.

Voor Rousseff, zelfs na een eventuele ongeldigheidsverklaring van het hof m.b.t. het impeachment proces – een erkenning dat de rechtszaak frauduleus was – , zou het onmogelijk zijn om het ambt van president weer op te nemen, maar het zou wel helpen “om de waarheid te herstellen” over een ingreep die zij nog altijd beschouwt als een “parlementaire staatsgreep, gerechtvaardigd door een foute retoriek”.

Het beroep wordt beoordeeld door een virtuele plenaire vergadering waardoor het geheel veel sneller verloopt dan bij een gewone zitting.

Het beroep van de ex-president is opgedeeld in twee stukken: een herziening van de individuele beslissing van minister Alexandre de Moraes die in december 2018 het beroep afwees, en dat de analyse zou gebeuren in aanwezigheid van het ganse hof.

Eerder deze maand dienden haar advocaten een verzoek in tot een oordeel waarbij de ministers fysiek zouden aanwezig zijn, met als argument dat het om een ex-president gaat en dat het thema bijzonder relevant is. Zij vinden ook dat dit een kans zou bieden opdat de verdedigers de rechters oraal zouden kunnen overtuigen van hun standpunten. Moraes, de relator van het proces, wees dat verzoek af, zeggende “dat een virtuele beoordeling niet nadelig is voor de discussie over de zaak”.

Dilma Rousseff zegt via haar verdedigers dat een annulatie van de afzettingsprocedure “de waarheid zou onthullen, voor de ogen van toekomstige generaties”. Een van de stellingen die zij naar voren brengt, is dat er sprake was van machtsmisbruik door de toenmalige Kamervoorzitter Eduardo Cunha. Volgens haar handelde Cunha – gearresteerd sinds 2016 als gevolg van het Lava Jato onderzoek – uit wraak nadat de PT weigerde een overeenkomst af te sluiten waardoor hij niet zou afgezet worden als Kamervoorzitter door de raad van ethiek. De voormalige president verklaarde ook dat de beschuldigingsprocedures “gekenmerkt waren door ongrondwettigheden en onwettigheden” en dat er geen bewijs was van een gegronde reden om een misdrijf aan te wijzen onder haar verantwoordelijkheid. Volgens Rousseff was er sprake van een “expliciete immoraliteit en hypocrisie” zonder “enige beschuldiging van corruptie” en “ging het louter om het aanroepen van handelingen om de begroting te beheersen, een praktijk die ook door vorige regeringen werd toegepast”, de zogenaamde “pedaladas”.

In het beroep wordt ook ex-president Michel Temer aangevallen: “Zijn persoonlijke, politieke en institutionele ontrouw is de enige concrete erfenis van zijn regering” die zij als onwettig beschouwt.

De voormalige president klaagde ook dat het hooggerechtshof zich niet aan de procedurele termijnen hield “zonder enige plausibele rechtvaardiging”. De vertraging belette haar om op tijd terug te keren naar de regering om haar ambtstermijn te voltooien.

“In werkelijkheid is het mandaat voorbij. Nu hervatten is onmogelijk ”, zegt Cardozo tegen de krant Folha. “Ik probeer het recht te garanderen op een mondeling verdediging, wat niet mogelijk is in het virtuele systeem.”

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#BraziliëNieuwsOnline #AlexandredeMoraes #JoséEduardoCardoso #EduardoCunha #MichelTemer #STF #DilmaRousseff

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page