top of page
  • Observer

Dinheiro, grana, moeda, dindin, bolada, capital, paus…

Impostometro

Bovenstaande titel is snel uitgelegd: dinheiro betekent geld, de rest zijn enkele van de vele synoniemen van het woord, dagelijks gebruikt in de spreektaal van de Brazilianen die, net als vele andere wereldburgers, dol zijn op het goedje. Sommige van dergelijke synoniemen worden op het moment uitgevonden door vindingrijke individuën, zoals ex-schatbewaarder João Vaccari (van de arbeiderspartij PT) aan wie de uitdrukking “pixulecos” toegeschreven wordt, in deze context “propina, dinheiro sujo”, vrij vertaald: smeergeld. Moeder zei het al: de wereld draait op geld en op een vrouwenk*nt. Dat klopt, zeker in Brazilië.

Voor de Braziliaanse fiscus draait het voornamelijk om het eerste. Nergens kan dat beter vastgesteld worden dan in São Paulo, in de Rua Boa Vista nummer 51, waar de bekende “Impostômetro” aan de gevel hangt. Het gaat om een grote lichtkrant waar de burgers kunnen kijken naar het bedrag dat de fiscus incasseerde, live, op eender welk moment van de dag. De meter tikt als een klok en toont hoe het enorme bedrag aan betaalde belastingen per seconde blijft aangroeien.

Gisteren 18 oktober bereikte het totaal aan geïnde belastingen in dit jaar het fabuleuze bedrag van 1,7 triljoen reais. Dat is 24 dagen eerder dan vorig jaar hetgeen wil zeggen dat de Brazilianen meer belastingen betalen dan in 2016. Alencar Burti, voorzitter van de ACSP (Commerciële Associatie van São Paulo) legt uit dat dit komt door de inflatie en de sectoren die meer belastingen betalen, zoals de industrie met de klemtoon op de automobielsector. Volgens hem zal het jaar eindigen met een totaal van 2,172 triljoen, een stuk meer dan in vorige jaren. Burti voegt eraan toe dat de fiscale lasten erg zwaar wegen in de beurs van de consument en dat de bevolking, in tegenstelling tot die zware bijdrages, er erg weinig voor in de plaats krijgt. Het feit dat nogal wat Braziliaanse politici meer bezig zijn met het omzetten van “dinheiro” in “pixulecos” zal daar zeker niet vreemd aan zijn.

#BraziliëNieuwsOnline #Impostômetro #JoãoVaccariNeto

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page