top of page
  • Observer

Doden, of gedood worden

RJ-Policia

Het tijdschrift Época wijdt deze week een artikel aan het grote aantal mensen die om het leven komen in São Paulo door een of andere actie van de militaire politie. In het stukje staat te lezen dat de politie in 2017 een nieuw en ongelukkig record breekt van het aantal doden, veroorzaakt door een kogel uit een politiewapen. Tot september van dit jaar brachten leden van de militaire en burgerlijke politie 687 mensen om het leven, tijdens hun diensturen maar ook op vrije dagen. Het lijdt echter geen twijfel dat de grote meerderheid van die politie zijn plicht doet, zonder criminele intenties. Een en ander heeft natuurlijk ook te maken met de strijd tegen gevaarlijke misdadigers in een gewelddadig land – waardoor vorig jaar 61.000 mensen om het leven kwamen – en in sommige gevallen dus ook een aantal van die criminelen om het leven komen tijdens confrontaties. Anderzijds komen er ook erg veel politiemensen om het leven.

Rio de Janeiro werd de voorbije week (nog maar eens) opgeschrikt door een opvallende moord op een lid van de politie. Kolonel Luiz Gustavo Lima Teixeira (48), commandant van het bataljon van de militaire politie in de wijk Méyer, werd doorzeefd met kogels nadat hij terugkeerde van een militaire ceremonie. De officier was niet in burger zoals de minister van justitie beweerde, maar droeg zijn militair uniform en was als zodanig makkelijk herkenbaar door de bandieten die zijn wagen, een anoniem voertuig met chauffeur, blokkeerden. Vier bandieten stapten uit het voertuig dat de auto van de officier blokkeerde en openden het vuur zodra ze zagen dat het om een lid ging van de militaire politie. De chauffeur, eveneens een politieagent, opende het vuur op de criminelen maar raakte zelf gewond en kon niet verhinderen dat de gangsters wegvluchtten.

Teixeira was de 111ste politieman die dit jaar het leven liet in Rio de Janeiro op een gewelddadige manier. Het volstaat voor de bandieten om eender welke link te ontdekken met de politie, een identiteitskaart, een uniform, om meteen een doodsvonnis uit te vaardigen. De kolonel laat een vrouw achter en twee kinderen: een dochter van 17 en een zoon van 12. Hij was ook erg populair bij zijn collega’s en bij zijn manschappen die erg verontwaardigd zijn door de verklaringen van minister Jardim die hem en andere commandanten ervan beschuldigt om handlangers te zijn van de georganiseerde misdaad.

Het aantal vermoorde politiemannen stijgt onrustwekkend dit jaar. De meerderheid kwam om het leven tijdens hun vrije uren. In 2015 ging het om 98 politiemensen, vorig jaar om 132. Dit jaar, tot oktober, verloren reeds 114 politiemensen het leven op deze gewelddadige manier.

De publieke veiligheid van de stad Rio de Janeiro beleeft een ware crisis. Het financiële débacle van de deelstaat en stad zorgde voor een stop in het pacificatieprogramma waardoor er geen nieuwe eenheden van de vredespolitie meer ingeplant worden in de favela’s. Allerlei milities, gevormd door corrupte politie- en brandweermannen nemen ganse domeinen in waar de overheid afwezig is, voornamelijk in dergelijke arme wijken. Het hoeft niet gezegd dat dit gepaard gaat met erg veel geweld en op een bijzonder brutale manier.

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil

#Época #BraziliëNieuwsOnline #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page