top of page
  • Observer

Donkere wolken boven Braziliaanse democratie

DarkClouds

De partijleiders van Brazilië reageerden op een video van president Bolsonaro die verspreid werd via het internet. De video is een oproep tot een manifestatie in het voordeel van de regering en werd eveneens doorgestuurd via Whatsapp, inclusief door Bolsonaro in eigen persoon. Dit laatste werd bevestigd door ex-volksvertegenwoordiger Alberto Fraga (DEM) die de video rechtstreeks ontving van de president. Het zelfde filmpje werd ook doorgestuurd door de secretaris van visserij Jorge Seif Jr. naar al zijn contacten. Seif kreeg van Bolsonaro de bijnaam ‘zoon 06’ opgekleefd, omwille van zijn trouw aan de Braziliaanse leider.

Bolsonaro voegde de volgende tekst bij de verzending:

15 maart 2020 – Gen Heleno/Cap Bolsonaro – O Brasil é nosso – Não dos politicos de sempre

Opvallend is het gebruik van het voorzetsel Cap (kapitein) waarmee duidelijk verwezen wordt naar een militair duo, de kapitein naast de generaal.

In de video wordt Bolsonaro voorgesteld als het slachtoffer van de aanslag die hem bijna het leven kostte, zich opofferend voor het vaderland. De begeleidende stem zegt “Hij werd geroepen om voor ons te strijden, hij toonde zijn bereidheid om te vechten. Hij daagde de bestaande machten uit voor ons. Hij liet bijna het leven voor ons. Hij gaat de confrontatie aan met het corrupte en bloeddorstige links”. Bolsonaro zou de “enige hoop” zijn op betere dagen en daarom moeten de mensen de straat op en laten zien dat ze hem steunen en de “vijanden” van Brazilië afwijzen. De video wordt muzikaal ondersteund door de klanken van het Braziliaanse volkslied.

Een en ander gebeurde allemaal vrij snel na de episode waarin een deel van een audio opname uitlekte waarin generaal Augusto Heleno zich neerbuigend uitlaat over het parlement, eindigend met een vloek.

De stunt van de kapitein in volle carnavalsperiode lokte, uiteraard, flink wat reacties uit. Ex-president FHC (Fernando Henrique Cardoso) twitterde “Als het waar is, en zo ziet het ernaar uit, dat de president in eigen persoon een oproep doet om te protesteren tegen het parlement, m.a.w. de democratie, dan gaat het hier om een zeer ernstige grondwettelijke crisis. Zwijgen is toestemmen. Het is beter om nu recht te staan en luid te roepen, zelfs in deze carnavalsperiode waar weinigen luisteren”.

Volksvertegenwoordiger en oppositieleider Alessandro Molon (PSB) stelt een dringende samenkomst voor van de leiders van het parlement, Kamervoorzitter Rodrigo Maia en zijn collega van de Senaat Davi Alcolumbre, samen met alle partijleiders, om te kijken wat men kan doen om tegen de manifestaties in te gaan van de president: “Bolsonaro moet gestopt worden! Genoeg! De democratische krachten van dit land moeten zich nu verenigen, meteen. Geen uitstel meer! Ofwel verdedigen we de democratie, ofwel hebben we binnenkort niets meer om te verdedigen. Door geen oplossingen te vinden voor het land en door zijn zwakte, zijn geïsoleerde eenzaamheid, doet Bolsonaro een oproep tot datgene wat wij allemaal vrezen: een autoritaire daad tegen onze democratie. Dat kan echt niet meer. Deze absurditeiten, overdrijvingen en botsingen moeten nu gestopt worden”.

Soortgelijke reacties kwamen er ook van anderen, waaronder senator Randolfe Rodrigues (Amapá), gouverneur João Doria (São Paulo), ex-minister Ciro Gomes (PDT – Ceará), jurist Miguel Reale Junior (een van de auteurs van het impeachment proces tegen Dilma Rousseff) en ook ex-president Lula (PT) die schreef: “Bolsonaro en generaal Heleno roepen op tot protesten tegen de democratie, de grondwet en de instituten, andermaal via een autoritaire geste die onze vrijheid en onze rechten dagelijks aantasten. In Brazilië moet er werkgelegenheid komen, de armoede uitgeroeid. Bolsonaro combineert niet met de democratie. Het is een valse patriot die onze soevereiniteit overdraagt aan de Verenigde Staten en de bevolking veroordeelt tot de armoede. Hij beschermt lui als Fabrício Queiroz en andere corruptieplegers met een valse moraal”, aldus Lula.

Volksvertegenwoordiger en evangelische pastoor Marco Feliciano is een van de weinigen die Bolsonaro verdedigt en zegt dat manifestaties normaal zijn in een democratische maatschappij.

PSD-voorzitter, ex-minister en ex-burgemeester van São Paulo, Gilberto Kassab, hield het kort: “Het is tijd om de brandweer te roepen”.

Bron: Estado de São Paulo

Foto: Fotos Públicas - Paulo Pinto

#CiroGomes #AugustoHeleno #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #JoãoDoria #MarcoFeliciano #MiguelRealeJúnior #AlessandroMolon #FernandoHenriqueCardoso #Whatsapp #DaviAlcolumbre #RandolfeRodrigues #Lula #RodrigoMaia #JorgeSeifJr #GilbertoKassab

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page