top of page
  • Observer

Doria en Huck: “Parallelle leiders” van Brazilië?

DoriaHuckDavos

De Braziliaanse president was er deze keer niet bij in Davos (World Economic Forum), maar andere landgenoten lieten er zich opvallen zoals de ultraliberaal Paulo Guedes (minister van Economie) die, zoals u kan zien in het vorige bericht, er zijn standpunten verdedigde en o.m. verkondigde dat armoede de grootste vijand is van het milieu. Dat was misschien goedbedoeld, maar die verklaring lokte erg veel negatieve commentaren uit op het internet met als gemene noemer dat de minister de verantwoordelijkheid voor het vernietigen van het milieu op de schouders wierp van de armsten, i.p.v. de echte schuldigen te benoemen: de houtkappers, veetelers en goudzoekers die nietsontziend te werk gaan en het oerwoud vernietigen, louter omwille van geldgewin. Senator Alvaro Dias (Podemos) zei dat het onrechtvaardig is om de schuld op de schouders van de armen te schuiven en niet op die van de ware schuldigen: “De ergste vijanden van het milieu zijn incompetente regeringen en de hebzuchtige kapitaalmarkt”, zo verklaarde hij.

Het weekblad Istoé heeft het inmiddels over de “parallelle leiders van Brazilië”, met name gouverneur (van São Paulo) João Doria (foto boven links) en tv-presentator Luciano Huck (foto boven rechts), beiden eveneens aanwezig in Davos. Volgens het artikel lieten zij zich opvallen door het verdedigen van een nieuwe politiek en een minder extremistische visie op hun land.

Luciano Huck verdedigde in Davos een duurzame ontwikkeling van het Amazonegebied, de strijd tegen de ongelijkheid en een vernieuwing van de politieke leiding: “Brazilië is een land van onbegrensde mogelijkheden. De jongste generatie maakte een ongelooflijke vooruitgang mee. Maar het gaat om fragiele verbeteringen. Laten we de geschiedenis van Brazilië herschrijven in 2020”, zo sprak hij.

Gouverneur João Doria, voor de derde keer aanwezig in Davos, had 32 ontmoetingen met ondernemers en wereldleiders, en kondigde nieuwe investeringen aan voor zijn deelstaat. Dit is o.m. het geval voor cellulose producent Bracell die 1 miljard reais zal investeren. Doria: “We wekten de belangstelling op door onze programma’s van privatisering. São Paulo is duidelijk m.b.t. zijn beleid, een liberaal, pro-markt beleid”.

Zowel Huck als Doria tonen een nieuw gezicht in de Braziliaanse politiek en zullen, zo goed als zeker, deelnemen aan de volgende presidentiële verkiezingen. Terwijl Doria meer aanleunt bij de liberale visie van Paulo Guedes, mikt Luciano Huck meer op het sociale aspect. Hij gaf kritiek op de stijging van het aantal bosbranden, alsmede op de regering die het probleem probeerde weg te stoppen: “Ongeveer 90% van de ontbossing gebeurt op een illegale manier”, zo zei hij. Huck vindt dat Brazilië er sterk op vooruitging m.b.t. het verminderen van de armoede, maar dat de ongelijkheid nog altijd erg groot is.

Noch João Doria, noch Luciano Huck konden voorkomen dat de rampzalige episode met de ex-secretaris van Cultuur, Roberto Alvim, nazinderde in Davos. Paulo Guedes was hier uiteraard op voorbereid en deed een poging om de “institutionele kracht” van Brazilië te benadrukken. Hij bevestigde dat “de meest recente demonstratie van de kracht van onze democratie bewezen werd door het snelle optreden van president Bolsonaro die de secretaris ontsloeg”. Voor de minister is de boodschap van de tegenstanders van de huidige regering “misleidend” voor kandidaat investeerders: “Ik zal d.m.v. cijfers aantonen dat de Braziliaanse democratie sterk en stabiel is, en goed functioneert. Het is nodig dat investeerders dit goed begrijpen”, aldus Guedes.

Bron

Foto: Fotos Públicas - World Economic Forum - Ciaran McCrickard -
Benedikt von Loebell

#BraziliëNieuwsOnline #ÁlvaroDias #WorldEconomicForum #JairBolsonaro #JoãoDoria #PauloGuedes #LucianoHuck #Davos

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page