top of page
  • Observer

Doria wil Aécio uit de partij

Neves

De koepel van de PSDB (Partido da Social Democracia Brasileira – bekend als de ‘Tucanos’, en als eeuwige tegenstanders van de arbeiderspartij PT) dreigt ermee om volksvertegenwoordiger Aécio Neves de partij uit te zetten indien hij niet zelf opstapt, zo meldt de krant Estadão. De druk op de voormalige senator en ex-presidentskandidaat verhoogde nadat hij vorige week voor de tweede maal aangeklaagd werd, beschuldigd van het aanvaarden van R$ 2 miljoen smeergeld van de groep J&F (Braziliaanse holding, toebehorend aan de familie van vleeshandelaars Batista), en van obstructie van het Lava Jato onderzoek.

Die druk komt vooral van de PSDB in São Paulo omdat de lokale partijbonzen op korte termijn bezorgd zijn voor de herverkiezing van burgemeester Bruno Covas. Geallieerden van Aécio Neves daarentegen, zeggen dat er geen schijn van kans is dat de volksvertegenwoordiger ontslag zal nemen, of uit de partij zou stappen. Er is evenwel een groepje dat dicht bij Neves staat en probeert om hem te overtuigen om een stap opzij te zetten.

De club die hem weg wil bestaat uit partijleden die nauw aansluiten bij gouverneur João Doria, of bij de partijvoorzitter Bruno Araújo. Doria is pré-kandidaat voor de opvolging van president Jair Bolsonaro in 2022. Vorige donderdag werd een verzoek tot uitzetting (uit de partij) goedgekeurd door de partijtop van São Paulo, o.l.v. Fernando Alfredo, een geallieerde van João Doria. Het onderwerp zal naar verwachting opnieuw aan bod komen, tijdens een partijtop in São Bernardo, en later bij de directie van de PSDB van de deelstaat.

Volgens Alfredo stond het verzoek om Aécio uit te partij te zetten eerst niet op het programma van de partijtop in São Paulo, maar werd het ingediend door een van de partijleden. Na een stemming werd het verzoek unaniem goedgekeurd, dit bij een aanwezigheid van 68 van de 71 directieleden.

Alfredo maakt deel uit van een college van 20 PSDB directeurs in de hoofdsteden en is verantwoordelijk voor het indienen van het verzoek bij de nationale koepel: “Er zijn verscheidene andere voorzitters die Aécio weg willen. De enigen die er anders over denken, zijn de PSDB-directeurs in Belo Horizonte en in Paraná”, zo zegt hij.

Orlando Morando, lid van de nationale raad van de PSDB: “Wij merken duidelijk bij de militanten dat zijn (Aécio Neves) aanwezigheid ongemakken veroorzaakt. De beschuldigingen zijn ernstig, en zijn gedrag, vooral dat gesprek met de broers Batista, is niet de houding die wij tolereren bij de steunpilaren van de PSDB”, verwijzend naar de uitgelekte audio waar Joesley Batista en Neves een bedrag van R$ 2 miljoen smeergeld overeenkwamen.

João Doria

Doria bevindt zich momenteel in Cambridge – Groot Brittanië, voor een ontmoeting met investeerders. Hij liet weten dat een spontane uitstap beter zou zijn, hierdoor een uitzetting vermijdend, een ingreep die erg zwaar weegt voor eender welke politicus. Hij voegde eraan toe dat de partij haar verleden niet zal ontkennen, maar dat het nodig is om vooruit te blikken.

Gedragscode

Officiëel oordeelt de partij dat het behoud van Aécio Neves in de partij de nieuwe gedragscode, gelanceerd in mei van dit jaar, in vraag stelt. In de praktijk is het echter zo dat de zaak rond de ex-senator zou kunnen leiden tot een nederlaag in de komende gemeenteraadsverkiezingen (2020). De gedragscode (Código de Ética) van de PSDB voorziet de uitzetting van veroordeelde politici, ofwel zij die ontrouw zijn aan de partij. Anderzijds voorziet de code geen straffen voor iemand die onderzocht wordt, zoals het geval is bij Aécio Neves.

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR

#AécioNeves #SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #JoãoDoria #WesleyBatista #BrunoCovas #JampF #Estadão #SãoBernardo #PSDB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page