top of page
  • Observer

Drie ex-presidenten spreken

3-Presidentes

Fernando Henrique Cardoso (88 – PSDB), Luiz Inácio Lula da Silva (73 – PT) en Michel Temer (79 – MDB) lieten zich andermaal interviewen door respectievelijk de krant Estado de São Paulo, UOL Notícias en BBC News Brasil.

De ‘Tucano’ (FHC) geeft kritiek op de huidige president, vindt dat Lula gezichtsverlies leed en dat (TV-presentator) Luciano Huck moet beslissen of hij een beroemdheid wil blijven, ofwel in de politiek wil stappen. Lula spreekt over zijn relatie met Ciro Gomes (PDT) en met andere figuren van links Brazilië, zoals Marta Suplicy. Michel Temer omschrijft de stijl van president Bolsonaro als een voortdurende confrontatie en zegt dat zijn extreemrechtse opvolger een internationaal probleem in het leven riep.

FHC gaf net een boek uit (het vierde en laatste volume van zijn ‘Diários da Presidência) waarin hij het o.m. heeft over de excessen van de procureurs en dat het niet uitgesloten is dat het Lava Jato onderzoek politiek geïnspireerd werd. Anderzijds vindt hij dat een rechter enkel oordeelt op feiten en dat het dus onmogelijk is dat het ganse proces besmet werd. De regering Bolsonaro ziet hij niet als uitsluitend negatief: “Er is persvrijheid, het gerecht en het parlement werken normaal”. Verder omschrijft hij de president wel als ‘tosca’ (ruw, brutaal). Over Lula: “In 2002 zei ik dat hij niet klaar was om president te zijn. Dat was een vergissing van mijnentwege, en die wil ik niet herhalen”. Is Lula nu een politieke gevangene? FHC: “Neen, vind ik niet. Sommigen kunnen tegen hem zijn, zelfs rechters, maar daar werd hij niet voor veroordeeld. Hij werd veroordeeld voor feiten”. Over Luciano Huck (bekende en populaire TV-presentator bij O Globo) en als antwoord op de vraag of hij kandidaat kan zijn: “”Eventueel kan dat, maar wat betekent dat? Het betekent dat hij een politieke leider moet worden. Ik ben bevriend met Luciano. Hij moet oordelen of hij zijn bekendheid wil inruilen voor een politiek leiderschap. Beroemd zijn is belangrijk, toegang tot de bevolking, maar leiden is wat anders. Indien hij deze stap kan zetten, dan maakt hij een kans. Soms worden mensen verkozen zonder deze eigenschap, komen in de regering terecht en regeren niet, ofwel met moeilijkheden”. Tenslotte antwoordend op de vraag ‘Vervult de PT zijn rol in de oppositie: “De PT heeft maar één doel: Lula Livre”.

Michel Temer wil erkend worden als een hervormer, iemand die erin slaagde om belangrijke hervormingen voor te leggen aan het parlement, zoals de sociale zekerheid & pensioenen: “Ik kwam op een weg terecht vol gaten, en heb die weg opnieuw geasfalteerd en ter beschikking gesteld van de nieuwe regering. Ik hoop dat de geschiedenis registreert dat ik aan de basis ligt van deze hervormingen”. In het interview zegt hij ook dat de manier van spreken van Jair Bolsonaro een internationaal probleem opleverde (verwijzend naar de kritieken op de vele bosbranden in Brazilië, vooral in het Amazonegebied): “Zijn stijl is er meer een van confrontatie, verschillend van de mijne. Vanzelfsprekend is dit niet goed voor het imago van ons land”. Hij geeft toe dat, toen hij nog vicepresident was, sprak met ex-procureur generaal Rodrigo Janot over ex-volksvertegenwoordiger Eduardo Cunha, maar ontkent dat hij hem vroeg om het onderzoek tegen Cunha stop te zetten. Gevraagd naar de steeds weerkerende term ‘staatsgreep’ m.b.t. het impeachment proces tegen Dilma Rousseff, antwoordde Temer “dat de afzettingsprocedure op een volkomen natuurlijke manier plaatsvond”.

Lula sprak over Marta Suplicy (74), ex-volksvertegenwoordigster, burgemeester van São Paulo, minister van cultuur en later ook toerisme, en senator. Marta was lid van de PT vanaf 1981 en stapte over naar de MDB in 2015. Tegenwoordig is zij niet meer politiek actief. Lula zou haar graag zien terugkeren naar de PT. Hij ziet zijn partij als de enige echte politieke partij van Brazilië en ontkent dat er een anti-PT gevoel bestaat bij de kiezers. Volgens Lula is een terugkeer best mogelijk in 2022. Een vernieuwing is volgens hem niet nodig omdat de PT naar zijns inziens de meest geactualiseerde is in de wereld. Op de vraag of hij eventueel zou aanvaarden om kandidaat vicepresident te zijn in 2022, net zoals Cristina Kirchner in Argentinië: “Ik hoef geen kandidaat meer te zijn voor niets in mijn leven, ik was al president van de republiek. Ik wil wel anderen politieke steun geven, naargelang de politieke omstandigheden. Het is erg moeilijk om je voor te stellen dat een land met een partij als de PT geen kandidaat zou hebben als president. Dat is als een voetbalploeg van Santos met Pelé op de reservebank”. Over Ciro Gomes: “Ik hou van Ciro. Ik denk dat hij een intellectueel vermogen heeft om aan eender welke regering deel te nemen. Hij moet wel begrijpen, dat anderen die minder begaafd zijn, hun eigen intelligentie hebben. En daar moet je mee leren leven”. Over Fernando Haddad: “Ik dacht dat de mensen van hem zouden houden. Hij is alles wat ik niet ben. Hij is advocaat, economist, filosoof, groot, ziet er goed uit. Desondanks kreeg hij erg veel klappen van de pers”.

Bron 1Bron 2Bron 3

Foto's: Ricardo Stuckert - Agência Brasil

#CiroGomes #RodrigoJanot #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JairBolsonaro #FernandoHenriqueCardoso #CristinaKirchner #EduardoCunha #MartaSuplicy #MichelTemer #Lula #LucianoHuck #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page