top of page
  • Observer

Driedaagse werkweek


In de eerste zitting van de Senaat na de carnaval periode, besloten de eerbiedwaardige leden van de wetgevende macht om zichzelf te begunstigen met de inkorting van hun werkweek. Met de goedkeuring van Rodrigo Pacheco, voorzitter van de Senaat, werd besloten om enkel nog te stemmen voor projecten op dinsdag, woensdag en donderdag. Op maandag en vrijdag worden er voortaan enkel nog niet-beraadslagende zittingen gehouden, wat betekent dat de parlementairen op deze twee dagen niet verplicht zijn om te werken, omdat hun afwezigheid niet meer als dusdanig beschouwd zal worden.


Of dat nog niet genoeg is zullen voortaan drie weken als een volledige maand gelden, op deze manier: in de laatste week van de maand mag op afstand gewerkt worden, en "met rustige thema's". In de praktijk komt het er op neer dat een senator voortaan nog 9 dagen/maand moet werken.


Oriovisto Guimarães, leider van de partij Podemos in de Senaat, verwoordde het zo: "Volgens mij is dit een vooruitgang. Het zal een beter contact mogelijk maken met de basis van elke senator, een week per maand". Volgens het parlementslid werd het besluit unaniem goedgekeurd.


Een korte werkweek was sowieso al een gewoonte in het congres opdat de volksvertegenwoordigers en senatoren tijdig kunnen terugkeren naar hun respectievelijke deelstaten. De pandemie zorgde ervoor dat er op afstand kon gestemd worden. Ondanks deze mogelijkheid werd de driedaagse werkweek behouden.


In een recente sessie (28/02) besloten de dames & heren in de Senaat ook dat het werk op dinsdag en woensdag pas om 14h begint, met stemmingen na 16h. Indien ze afwezig zijn bij die stemmingen, wordt een deel van hun salaris ingehouden.


Wat ze verdienen


Het huidige salaris van de afgevaardigden in Kamer en Senaat bedraagt R$ 39.293,32 (€ 7.130), sinds januari van dit jaar. Dit bedrag gaat gradueel nog omhoog in de komende jaren:


- R$ 41.650,92 vanaf 1 april 2023

- R$ 44.008,52 vanaf 1 februari 2024

- R$ 46.366,19 vanaf 1 februari 2025


Dezelfde waardes en stijgingen zijn ook voorzien voor ministers, de president en vicepresident van de republiek.


Andere financiële gunsten


Naast het maandelijkse loon krijgen volksvertegenwoordigers en senatoren een onkostenvergoeding ter waarde van een maandloon, uitbetaald aan het begin en het einde van hun mandaat, om zich te installeren in Brasília.


Ze krijgen ook een maandelijks quotum. De waarde variëert en is bedoeld om uitgaves te betalen die verband houden met de uitoefening van hun ambt, zoals:


- Huur en onderhoud van kantoren

- Vliegtuigtickets

- Telefoon en internet

- Abonnement kabeltelevisie, kranten en tijdschriften

- Huren van een voertuig

- Charteren van vliegtuigen of schepen e.d.


Daarnaast hebben ze ook recht op een functioneel appartement. Zij die verkiezen om niet in een dergelijk appartement te verblijven gedurende de uitvoering van hun ambt in Brasília, krijgen een woonvergoeding om de woning van hun keuze te bekostigen.


Last but not least kunnen ze allemaal rekenen op een ziekteverzekering, geldig voor hen maar ook voor hun familie.


Het leven kan mooi zijn.Foto: Pedro França/Agência Senado

87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page