top of page
  • Observer

Drugsdealers stellen avondklok in

Cidade-de-Deus

Drugsdealers van diverse misdaadfracties leggen een avondklok op aan de bewoners van sloppenwijken in Rio de Janeiro, na de bevestiging van de eerste besmetting in de wijk Cidade de Deus. Zij rijden rond met voertuigen, uitgerust met luidsprekers, en kloppen aan de deuren van de bewoners om hen te waarschuwen om niet meer buiten te komen na 20h. Wie zich niet houdt aan het bevel, zal “gewelddadig gestraft worden”, zo verkondigen de bandieten.

In de Cidade de Deus, bekend van de gelijknamige film, wonen ongeveer 40.000 mensen in sociale woonblokken of in primitief opgetrokken woonhokjes. Daarvan worden op dit moment 19 mensen ervan verdacht om de besmetting te hebben opgelopen, maar dat aantal zou hoger kunnen zijn volgens de lokale medische ploeg in de UPI (Unidade de Pronto Atendimento).

Uit de luidsprekers klinkt: “Wie zich nog op buiten vertoont zal gestraft worden en als voorbeeld dienen”. Dit leverde al resultaten op: vandaag waren er weinig mensen te zien op straat.

De gemeenschap, gecontroleerd door de misdaadorganisatie CV (Comando Vermelho), is niet de enige waar restricties worden opgelegd aan de inwoners. Andere grote favela’s als Jacarezinho (noordelijke zone), bewoond door meer dan 35.000 mensen, en Santo Amaro (Catete, zuidelijke zone), kregen ook het bevel opgelegd door de lokale leiders van de CV: verplicht binnenblijven vanaf 20h.

Het uitgaansverbod is niet ongebruikelijk in dergelijke wijken, maar meestal van toepassing nadat er een van de leiders van de misdadigers om het leven kwam. Deze keer gaat het om isolatie op plaatsen waar ernstige problemen heersen omtrent sanitaire voorzieningen en woongelegenheid. Tot nog toe worden 61 mensen uit sloppenwijken ervan verdacht om besmet te zijn met Covid-19.

Een andere misdadige fractie, het TCP (Terceiro Comando Puro) domineert in arme gemeenschappen als Jacaré, São Carlos (10.000 inwoners) en Macacos (20.000 inwoners). Al die mensen kregen eveneens een uitgaansverbod opgelegd door de “traficantes”: verplicht binnenblijven vanaf 20h, het sluiten van alle handel, behalve apotheken. Zij kregen het persoonlijk te horen van de bandieten die aan elke deur aanklopten. Er mogen ook geen mototaxi’s en kleine busjes niet meer rijden na 21h. De bedreiging bestaat uit stokslagen.

Door de negatieve impact van het coronavirus, werden verkoopspunten (bocas de fumo) verplaatst, buiten de gemeenschappen. Daar kregen de verkopers versterking van de bandieten.

Hetzelfde gebeurt ook in kleinere gemeenschappen die gedomineerd worden door drugsdealers. Het is niet bekend of de bevelen uitgaan van de koepels van de organisaties.

In de Baixada Fluminense werden barricades opgeworpen in wijken als Imbariê en Vila Sarapui om de toegang van voertuigen onmogelijk te maken.

Bron

Foto: Wikimedia Commons

#CV #BaixadaFluminense #BraziliëNieuwsOnline #TCP #SantoAmaro #Jacarezinho #Coronavirus #COVID19 #UPI #CidadedeDeus #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page