top of page
  • Observer

Economie gaat met 1,9% omhoog

Moedas

De Braziliaanse economie zal dit jaar een stijging kennen van 1,9%. Dat zijn tenminste de vooruitzichten voor het BBP (Bruto Binnenlands Product), de som van alle goederen en diensten geproduceerd in het land, bekendgemaakt door de OCDE (Organização para a Cooperação e o Desenvolvimento Económico).

Het cijfer is lager dan dat wat door dezelfde organisatie voorspeld werd in november van vorig jaar (2,1%). Voor 2020 wordt 2,4% voorzien.

Ondanks de kleine daling van het vooruitzicht van dit jaar, is er volgens de OCDE een recuperatie merkbaar in Brazilië: meer vertrouwen van de bedrijfswereld, minder politieke onzekerheid, een lage inflatie en verbetering van de werkgelegenheid liggen aan de basis van de interne vraag. Er wordt bij gezegd dat de succesvolle inplanting van de geplande hervormingen door de regering cruciaal is, vooral die van de sociale zekerheid.

De Braziliaanse markt vindt de projectie van de OCDE te laag. Volgens het jongste bulletin Focus van de Centrale Bank, zou het BBP met 2,48% moeten stijgen in 2019, en met 2,65% in 2020. Vanwaar dat verschil?

Misschien is het antwoord te vinden in de vaststelling dat een werkjaar in Brazilië traditioneel pas begint na het carnaval, en eindigt kort voor Kerstmis waarvan de effecten al zichtbaar worden aan het eind van oktober. Trek daar de jaarlijkse vakanties van af in juli, of eender welke andere maand die van toepassing is, en dan blijven er hooguit nog acht maanden over, zonder het te hebben over regionale feesten zoals São João, een wereldcup voetbal of verkiezingen die er nog enkele non-actieve weken bijdoen.


Carnaval-Brasilia

Het is nu 6 maart en het echte werk in de hoofdstad (parlement) moet nog beginnen, nadat de katers verdwijnen en de trillende benen van het vele dansen op de ritmes van Axé, Samba of Frevo weer tot rust komen. Om een idee te krijgen van het aantal mensen op non-actief, wel op-en-neer huppelend maar niet werkend gedurende minstens een week: enkel al de carnavalsblok ‘Fervo da Lud’ van zangeres Ludmilla bovenop een ‘trio elétrico’ in Rio de Janeiro kende (volgens cijfers van de politie) 1,5 miljoen volgers. Dat aantal mag tientallen malen vermenigvuldigd worden voor gans Brazilië in steden als São Paulo, Belo Horizonte, Salvador, Brasília, Recife e.v.a.


Ludmilla-Fervo-da-Lud

Iemand zei ooit: “Het is niet zo dat Brazilië pas begint nadat het carnaval ophoudt, maar wel dat het carnaval pas afgelopen is zodra Brazilië begint”. En zelfs dat zal niet verhinderen dat velen in dit land nu al uitkijken naar de volgende hospartij.

Bron 1Bron 2

Foto's: Marcelo Casal - José Cruz - Agência Brasil / Reproductie TV O Globo
0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page