top of page
  • Observer

Een beschuldiging is (nog) geen veroordeling

Moreira-Franco-PF

Ondanks de waslijst van beschuldigingen tegen ex-president Temer, hier opgesomd onder de titel “Over barbaarsheden gesproken”, gaat het nog altijd om “beschuldigingen”, niet over “veroordelingen”.

Nooit eerder in het Lava Jato onderzoek werd een aanhouding op deze manier aangevochten. Zelfs ex-president Lula protesteerde via Twitter: “Het MP (Ministério Público) en de PF (federale politie) kunnen niet blijven doorgaan met het opvoeren van dergelijke spektakels”.

Criminalist Antônio Carlos de Almeida Castro, bekend onder zijn bijnaam “Kakay”, reageerde in gelijkaardige bewoordingen en zei dat de aanhoudingen “enkel bedoeld zijn om het gerecht onder druk te zetten, en om de onderzochten in verlegenheid te brengen”. Kakay staat bekend als een linkse figuur, anti-Temer, maar bekritiseerde de “marketingstructuur en de arrogantie van de Lava Jato onderzoekers”.

Voormalige oppositieleiders als Tasso Jereissati (PSDB) “zien geen reden om zo drastisch tewerk te gaan”.

In de Senaat worden de aanhoudingen druk besproken, vooral om het wetsvoorstel over machtsmisbruik in het MP en de gerechtelijke instanties uit de koelkast te halen. De graad van de irritatie steeg naarmate de gedachte dat deze arrestaties moeten dienen om de vijfde verjaardag van het Lava Jato onderzoek te vieren.

De wet voorziet een preventieve aanhouding in concrete gevallen en waarin bewezen dat het gerecht tegengewerkt wordt, een getuige onder dwang staat of een gevaar tot vluchten bestaat.

Er hangt alvast een (of meer) habeas corpus in de lucht.

Bron

Foto boven: Ex-minister Moreira Franco komt aan in de hoofdzetel van de federale politie in Rio de Janeiro.

Foto: Tomaz Silva - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #TassoJereissati #Kakay #MoreiraFranco #MichelTemer #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page