top of page
  • Observer

Een burgemeester over zijn stad

Crivella-RJ

Verklaringen van de burgemeester van Rio de Janeiro, Marcelo Crivella (PRB), zetten kwaad bloed bij de ‘cariocas’ (inwoners van Rio) die vinden dat hij zijn stad beter wat zou ophemelen i.p.v. afbreken. De ‘prefeito’ haalde fors uit naar de politie die hij als corrupt beschouwt, het Carnaval en zelfs naar de VLT (Veículo Leve sobre Trilhos). Vooral betrokkenen uit die sectoren betreuren de uitspraken van Crivella. Hij deed dat tijdens een evenement, eerder deze week in aanwezigheid van een tachtigtal gemeentelijke ambtenaren. Het evenement stond niet in de officiële agenda van de burgemeester. Aanwezige raadgevers oriënteerden de genodigden om de toespraak van Crivella niet op te nemen. De krant O Globo onthulde echter een audio met de uitspraken.

De militaire politie gaf kritiek op Crivella omdat zij vinden dat hij het ganse korps generaliseert. Crivella zei: “Hoe komt het dat die jonge drugsdealers zo dapper zijn? Wanneer politici roven om rijk te worden, dan wil de commandant van het bataljon dat ook, net als de kolonel, de luitenant en de sergeant. Allemaal willen ze rijk worden. Dus trekken ze de sloppenwijken in, beklimmen de heuvels om hun smeergeld op te halen. Die steekpenningen vormen het wisselgeld van de cocaine”.

Gouverneur Wilson Witzel (PSC) reageerde op de uitspraak zonder de naam te noemen van de burgemeester, via de sociale media. Hij zei in een video dat hij geen enkele vernederende uitspraak over de militaire politie kan aanvaarden.

De secretaris van de militaire politie, kolonel Rogério Figueiredo de Lacerda, omschreef de verklaringen van Crivella als “absurd” en voegde eraan toe dat dit een belediging inhoudt aan het adres van zijn korps: “Ontstoken van enig gevoel voor rechtvaardigheid en zonder de nodige kennis van zaken, beledigt de heer Crivella een legioen van 45.000 manschappen op een wrede manier. Het gaat hier om mannen en vrouwen die zich dagelijks inzetten om de maatschappij te verdedigen tegen de criminaliteit. Velen verliezen er zelfs hun leven door, zoals de statistieken aangeven”.

Carnaval en VLT

Over het carnaval zei de bisschop (Crivella is een ‘bispo’ in de evangelische kerk IURD van Edir Macedo) dat dit 70 miljoen reais kost aan het gemeentebestuur en dat daarvan slechts een peulschil terugvloeit naar de gemeentelijke koffers. Gegevens van Riotur (officieel orgaan voor toerisme in Rio de Janeiro) tonen aan dat de sectoren handel, horeca en diensten op 4 dagen tijd een omzet haalden van 3,78 miljard.

VLT-RJ

Crivella had het ook over de kostprijs om het transport via VLT (foto) te onderhouden. Volgens hem gaat het om 18 miljoen reais per maand: “Ik heb 1.500 scholen die dringend nood hebben aan een verbouwing. Dit is te gek om los te lopen. Hoeveel kost die bullshit eigenlijk? Een miljard”, zo besloot hij.

Het consortium dat de VLT beheert, reageerde via zijn voorzitter Maurício Hannas die tegen O Globo verklaarde dat de uitspraak van Crivella lichtzinnig was, eraan herinnerend dat het systeem op werkdagen dagelijks 80.000 mensen vervoert.

Bron

Foto's: Valter Campanato - Fernando Frazão - Agência Brasil

#EdirMacedo #BraziliëNieuwsOnline #MarceloCrivella #Riotur #Carnaval #OGlobo #IURD #WilsonWitzel #VLT #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page