top of page
  • Observer

Een gat in het vertrouwen

pzzb7746

Vandaag werden opnieuw 13 militairen de laan uitgestuurd, deel uitmakend van het kabinet voor institutionele veiligheid (GSI), een gevolg van het vandalisme en de aanval op de regeringsgebouwen van de drie machten door bolsonaristen.

President Lula laat niets aan onduidelijkheid over: hij verloor het vertrouwen in de militairen, werkzaam in de regering. Daarnaast laat hij ook aanpassingen doorvoeren in het Palácio do Alvorada, de officiele residentie van de president.

Van de 13 ontslagenen werkten 6 mensen in het secretariaat van Veiligheid en Presidentiële Coördinatie. Onder hen sergeant van de luchtmacht Bruno Dias Maia Faria, secretaris. De anderen zijn assistenten en superviseurs.

Het GSI voerde ook wijzigingen door in hun kantoor in Rio de Janeiro, de vroegere woonplaats van Jair Bolsonaro. Daar werden 5 militairen ontslagen op lager niveau.


TorresBolsoHeleno

Het GSI wordt niet meer vertrouwd door de arbeiderspartij, sinds de verkiezing van Lula, vorig jaar. Het kabinet, voorheen onder leiding van generaal Augusto Heleno, verloor aanzien en de veiligheid van de president werd overgedragen aan de federale politie, na de inauguratie.

In deze situatie werd het actief van agenten van de GSI, werkzaam in het Palácio do Planalto, opgevoerd. Er komen ook nieuwe en modernere bewakingscamera’s, inclusief apparaten met gezichtsherkenning.

De veiligheid van de overheidsgebouwen komt toe aan de CMP (Comando Militar do Planalto), gelinkt aan het leger. Er zijn twee bataljons beschikbaar in Brasília en anderen wat verder weg, die kunnen ingezet worden indien nodig (wat niet gebeurde op 8 januari).

Op de dag van de inval werden verschillende camera’s vernield door de vandalen. Die niet vernield werden, gingen diezelfde dag nog naar de experten van de federale politie.

manifestacao_mcamgo_abr_080

Beelden van die camera’s tonen hoe de vandalen tijd hadden om hun smartphones op te laden, zelf te filmen en ongedeerd rond te lopen in de gebouwen.


Mesa

Relogio

Die beelden werden uitgebreid getoond op de televisiejournaals en bewijzen dat de indringers nauwelijks of niet gehinderd werden door veiligheidstroepen. De meesten onder hen liepen rond in de kleuren geel en groen – sommigen onder hen omhuld met de Braziliaanse vlag.

manifestacao_mcamgo_abr0801

Door de invasies steeg het wantrouwen van de ‘petistas’ tegenover de militairen. Lula zei openlijk tijdens een ontbijt met de pers (vorige donderdag) dat hij er de voorkeur aan geeft om mensen van zijn keuze aan te duiden om zijn eigen veiligheid te verzekeren, omdat hij geen vertrouwen meer heeft in enkele militairen, benoemd door Augusto Heleno, ex-minister van de GSI.

Hij voegde er ook aan toe dat hij gelooft in de medeplichtigheid van militairen op de dag van de bestormingen van de overheidsgebouwen.

“Ik laat het stof neerdwarrelen. Ik wil alle opnames bekijken van het hooggerechtshof, het Palácio do Planalto. Velen waren achterbaks. Vele leden van de militaire politie waren achterbaks. Hierbinnen waren vele militairen achterbaks. Ik ben er zeker van dat de deur van het Palácio do Planalto door hen geopend werd zodat de vandalen binnen raakten, omdat de toegangsdeur ongedeerd bleef. Met andere woorden, iemand vergemakkelijkte hun toegang hier”, zo bevestigde Lula.

Bron

Foto's: Reproductie TV O Globo / Marcelo Camargo - Fabio Rodrigues-Pozzebom - Agência Brasil

#AugustoHeleno #JairBolsonaro #GSI #BRNieuws #PaláciodoAlvorado

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page