top of page
  • Observer

Een gemiste kans

Bolso-JN

William Bonner en Renata Vasconcelos, nieuwsankers van het druk bekeken avondjournaal (Jornal Nacional) bij TV O Globo, legden gisteren ex-kapitein Jair Bolsonaro op de rooster, dit in het kader van een reeks vraaggesprekken met de presidentskandidaten die het best geplaatst zijn in de peilingen. Bolsonaro kwam aan de beurt na Ciro Gomes die maandagavond ondervraagd werd.

Het formaat is interessant omdat beide journalisten in een tijdspanne van iets minder dan een halfuur, indringende vragen kunnen stellen waarbij de kijker wat kan opsteken over de bedoelingen en voornemens van de kandidaat in kwestie. Deze krijgt de gelegenheid om zichzelf en zijn programma te verdedigen, zonder het bijzijn van zijn tegenstrevers en in de wetenschap dat hij al die tijd gezien wordt door miljoenen kijkers in gans Brazilië. In het geval van Bolsonaro een buitenkansje omdat hij het voor het overige zal moeten doen met slechts 8 seconden in de officiële verkiezingspropaganda, die tweemaal per dag zal uitgezonden worden vanaf vrijdag. Verder nog enkele debatten waar hij, net als de anderen, netjes zijn beurt moet afwachten om goed gebruik te maken van de weinige minuten die hen ter beschikking staan.

Bij zijn intrede op het platform van het dagelijkse journaal, werd Bolsonaro gewaarschuwd door Bonner dat het om een draaiend platform ging en dat hij best voorzichtig op zijn stoel ging zitten. Bolsonaro antwoordde hier snel op: “Dat lijkt hier op een draaiend schietplatform van een artillerie, dus, ik voel me op mijn gemak”.

De extreemrechtse kandidaat die kan rekenen op 22% van de intentiestemmen, werd in de verdediging gedrongen door beide nieuwslezers, maar wist zich duivels goed aan te passen aan de “schoten” die op hem werden afgevuurd.

Bonner wilde weten hoe de ex-kapitein het geweld denkt aan te pakken met nog meer geweld, zonder brave, eerlijke en hardwerkende mensen die in sloppenwijken leven, te raken. Bolsonaro was ferm in zijn antwoord en zei zonder blikken of blozen dat politiemannen die bandieten uitschakelen, beloond moeten worden i.p.v. vervolgd: “Als je tien of twintig bandieten neerschiet, dan verdien je een decoratie, geen proces”.

Renata Vasconcelos pakte hem aan omtrent de vrouwendiscriminatie en vroeg wat hij eraan zal doen om vrouwen evenveel te laten verdienen als mannen wanneer hij president is. Bolsonaro aarzelde niet en zei: “Ik zie hier een man en een vrouw voor me waarbij het zo goed als zeker is dat hij meer verdient dan zij”. Renata reageerde onmiddellijk en stelde dat “1) niemand iets te maken heeft met wat zij verdient en 2) als vrouw zal ik nooit aanvaarden dat ik een kleiner salaris krijg dan een man die hetzelfde werk doet als ik. Bovendien bent u al 27 jaar volksvertegenwoordiger, een ambtenaar, en ik, als belastingbetaler, betaal ook een deel van uw vergoedingen”. Bolsonaro: “Jullie leven hier voor een groot deel van overheidsgeld. Het systeem Globo ontvangt miljarden van de regering, voor het uitzenden van officiële propaganda”.

Bolsonaro was niet geïnteresseerd in mea culpa’s en probeerde de schuld te delen. “Hoe kan u zich voorstellen als een kandidaat die vernieuwingen brengt als u een woonvergoeding aanvaardt van de kamer, dit terwijl u een eigen appartement bezit in Brasília?” , zo wilde Renata weten. Bolsonaro: “En nu ga je me beschuldigen omdat ik een woonvergoeding krijg, volkomen wettelijk, en jullie mogen jullie lonen factureren aan jullie werkgever middels een vennootschap (i.p.v. een normale werkgever/werknemer verhouding waarbij de arbeidswetgeving moet gerespecteerd worden, incl. de nodige sociale bijdrages)? Bovendien staat mijn appartementje van 70 m2 te koop”.

Bonner stelde hem de vraag wat hij zou doen als zijn economist Paulo Guedes (Bolsonaro weet weinig of niets af van economie) er op een dag de brui aan geeft. Hierop antwoordde Bolsonaro: “De enige onvervangbare ben ikzelf. Als dat zou gebeuren, geef ik het ministerie aan iemand anders. Paulo en ikzelf willen een betere toekomst voor Brazilië, maar dat wil niet zeggen dat er geen kink in de kabel kan komen. Wij beiden waren getrouwd (hiermee verwijzend naar zijn eigen scheidingen en het stuk gelopen huwelijk van Bonner en Fátima Bernardes), op een bepaald moment loopt er iets fout, en dan beginnen we gewoon opnieuw”.

Bolsonaro duwde Bonner andermaal in de hoek toen hij een schoolboek voor kinderen (over seksuele opvoeding, met expliciete tekeningen, de zogenaamde ‘kit gay’) wilde tonen, dit naar aanleiding van een vraag over homofobie. De kandidaat wilde hiermee zeggen dat zijn aversie tegen homoseksuelen vooral voortspruit uit een dergelijke, volgens hem totaal verkeerde, aanpak om kinderen in te lichten. Bonner verbood hem het boek te tonen “omdat er ook kinderen naar het journaal kijken” wat uiteraard leidde tot de conclusie “Ik mag dus geen schoolboek voor kinderen tonen omdat er kinderen meekijken?” .

Het vraaggesprek werd afgesloten met een herhaling van Bolsonaro’s kritiek op de voormalige Globo magnaat Roberto Marinho (overleden in 2003) die het militaire regime destijds classificeerde als een “revolutie”. Bonner verloor er zelfs even het tijdsbesef door te antwoorden “We zijn in 2021, kandidaat”, maar het hielp niet meer, O Globo werd opnieuw met de rug tegen de muur gezet.

Bolsonaro fans juichten en riepen dat hij als overwinnaar uitkwam in het vraaggesprek. In werkelijkheid ging er andermaal een kans verloren om de radicale figuur te dwingen om te praten over essentiële kwesties als gezondheidszorg, opvoeding en andere belangrijke knelpunten. Het ganse gesprek benadrukte andermaal net die punten waardoor hij populair werd bij een bepaald deel van het electoraat, kiezers die niet meer overtuigd moeten worden. Een gemiste kans.

Foto: Reproductie TV O Globo

#CiroGomes #WilliamBonner #RenataVasconcelos #BraziliëNieuwsOnline #FátimaBernardes #JairBolsonaro #RobertoMarinho #JornalNacional #OGlobo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page