top of page
  • Observer

Een habeas corpus, boodschapjes van Moro en een nieuwe minister

FlavioBolsoRoque-de-Sa-Agen

Aansluitend op het vorige bericht is er ook goed nieuws voor senator Flávio Bolsonaro (foto), de oudste zoon van de president en de centrale figuur in de heisa rondom ex-politieman en zijn ex-raadgever Fabrício Queiroz. Het tribunaal van Justitie in Rio de Janeiro ging in op een verzoek van de advocaten van Flávio en nemen het onderzoek tegen hem in de eerste instantie weg van rechter Flávio Itabaiana, bezig met het uitpluizen van het ganse ‘rachadinha’ verhaal.

Het ingediende habeas corpus verzoek gaf als reden op dat de politicus ten tijde van de feiten provincieraadslid was, en daarom recht heeft op een zogenaamde ‘Foro Privilegiado’ (hier vindt u meer uitleg over de betekenis). Wat Flávio betreft heeft hij hierdoor het recht om beoordeeld te worden door de tweede gerechtelijke instantie.

Ondanks de uitslag van de stemming hierover door het tribunaal, blijven de beslissingen van rechter Itabaiana gelden, inclusief de aanhouding van Fabrício Queiroz. Alles wijst erop dat de zoon van de president “het proces wil vertragen in plaats van zijn onschuld te bewijzen, een tactiek die niet overeenstemt met de strijd tegen corruptie”, aldus columnist Matheus Leitão (Veja).

Moro versus Bolsonaro

Inmiddels duiken er nieuwe hoofdstukken op in de oorlog tussen president Bolsonaro en zijn voormalige minister Sérgio Moro. De ex-rechter kwam op de proppen met een rijk arsenaal aan boodschappen tussen hem en zijn toenmalige collega’s van militaire oorsprong. Het materiaal laat er geen twijfels over bestaan dat Augusto Heleno, Luiz Eduardo Ramos en Walter Braga Netto op de hoogte waren van de intenties van de president om persoonlijk tussen te komen in de leiding van de federale politie in Rio de Janeiro. Zij gingen zelfs zover om aan te dringen bij Moro opdat hij geen weerstand zou bieden. Luiz Eduardo Ramos was een van hen. In een boodschap aan Moro vroeg hij om “medegevoel voor de bezorgdheid van Bolsonaro in Rio”. Dat onderzoek belooft alvast sterke emoties.

Nieuwe minister van Opvoeding

Als er een zaak duidelijk werd in de voorbije maanden, dan is dat de manier waarop de regering Bolsonaro aangestuurd werd door leden van een ideologisch clubje dat luistert naar de extreemrechtse goeroe Olavo de Carvalho, veel lawaai maakt en weinig realiseert. De activiteiten van deze radicalen in ministeries als Opvoeding, Buitenlandse Zaken en Milieu zorgde voor polemieken, ingebeelde oorlogen en een gebrek aan inzet tegenover de echte problemen. De grootste herrieschopper was Abraham Weintraub die het ministerie van Opvoeding vorige week verliet. Hij maakte zich meer bezorgd met onnodige conflicten dan over de realisatie van noodzakelijke projecten. Om de verlamming tegen te gaan, moet er een einde komen aan de ideologische oorlog.


BolsoDecotelli

Om Weintraub te vervangen, koos Jair Bolsonaro (eerder onverwacht) voor Carlos Alberto Decotelli, een voormalig lid van de Braziliaanse marine. Hij is de elfde militair in de regering van Bolsonaro. Decotelli heeft een bachelordiploma in economische wetenschappen van de staatsuniversiteit van Rio de Janeiro (UERJ), een masterdiploma van de Getúlio Vargas Foundation, een doctoraat van de universiteit van Rosario (Argentinië) en een post-doctoraat van de universiteit van Wuppertal, in Duitsland. Hij is ook de voormalige voorzitter van het miljardenfonds ‘Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação’ en staat dicht bij economieminister Paulo Guedes.

Na het ontslag van Weintraub heerste er een grote bezorgdheid op het ministerie, zowel wat de opvolger betrof als voor een algemene verlamming. De keuze van Decotelli, gesteund door de militairen in de regering Bolsonaro, betekent een nederlaag voor de ideologische club, en kon rekenen op de goedkeuring van de secretarissen van Opvoeding. Decotelli verklaarde al tegen de pers dat hij niets afweet van ideologie, en dat zijn werk voornamelijk technisch zal zijn.

Bronnen: G1 – Estadão – Folha – Veja

Foto's: Fotos Públicas - RS / Roque de Sá - Agência Senado

#CarlosAlbertoDecotelli #AugustoHeleno #BraziliëNieuwsOnline #AbrahamWeintraub #WalterBragaNetto #LuizEduardoRamos #OlavodeCarvalho #FabrícioQueiroz #FlávioBolsonaro #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page