top of page
  • Observer

Een kleurrijke kandidaat

Cabo-Daciolo

Cabo Daciolo, pré-kandidaat als president van Brazilië, was in april 2016 op bezoek bij de toenmalige presidente Dilma Rousseff. Hij vroeg haar of ze geloofde in God en begon een gebed waarbij de presidente haar ogen sloot. Het mocht niet baten. Dilma werd afgezet door het parlement op 31 augustus 2016, vier maanden later. Cabo Daciolo stemde voor haar afzetting en deed tegelijkertijd een aanval op media gigant O Globo, zeggende dat ze leugens verspreiden en coupplegers zijn. “Deus” was alomtegenwoordig in zijn woorden en hij voorspelde ook de val van het medium.

Daciolo was destijds lid van de linkse partij PTdoB, nu Avante. Tegenwoordig zit hij bij Patriota, voorheen bekend als PEN (Patrido Ecológico Nacional). Jair Bolsonaro verliet die partij en is nu kandidaat voor de PSL. In het universum van de Braziliaanse politieke partijen (35!) gaat het om één pot nat. Zowel Patriota als de PSL zijn van rechtse signatuur. De keuze van Daciolo heeft veel, zo niet alles te maken met de vertegenwoordiging in het parlement. De wet zegt dat een politieke partij minstens vijf parlementairen moet hebben om recht te hebben op deelname in debatten en interviews, m.b.t. de verkiezingen.

Benevenuto Daciolo Fonseca (42), bekend als Cabo Daciolo, stal de show bij het eerste officiële televisiedebat. Het was voor vele kijkers een eerste kennismaking. De kandidaat begon met “Glória a Deus” en eindigde met een citaat uit de Bijbel. Het was voor de eerste keer dat dat een kandidaat het heilige boek meebracht naar een debat, nationaal uitgezonden. Google Trends wees later uit dat zijn naam het meest ingegeven werd in de zoekmachines na de uitzending.

De ex-brandweerman en pastoor gaf commentaar op de openbare veiligheid en op het huiselijk geweld tegen vrouwen, zeggende dat het allemaal het gevolg was van gebrek aan liefde in de Braziliaanse maatschappij.

Daciolo werd lid van de evangelische kerk Assembleia de Deus in 2004 en begon zijn politieke carrière bij de linkse partij PSOL, nadat hij bekendheid verkreeg door zijn rol in een staking van de brandweerlui in Rio de Janeiro, in 2011. Bij die gelegenheid bezetten de stakers hun eigen kazerne en gingen kamperen op de trappen van het stadhuis van Rio. De overheid greep in en Daciolo werd samen met 13 andere brandweerlui gedurende negen dagen in het gevangeniscomplex van Bangu vastgehouden. Later werden ze allemaal ontslagen. Daciolo werd verkozen als volksvertegenwoordiger in 2014. Die partij zette hem later aan de deur omdat hij een wetsvoorstel indiende om een paragraaf van de grondwet te wijzigen van “alle macht behoort aan het volk” naar “alle macht behoort aan God”. Hij verdedigde toen ook de vrijlating van 12 politiemannen die beschuldigd waren van marteling en de dood van metselaar Amarildo de Souza in de favela Rocinha, in 2013.

Geef toe, een kleurrijke kandidaat.

Foto: Fotos Públicas - Antonio Augusto - Câmara dos Deputados

#Rocinha #AmarildodeSouza #PSL #BraziliëNieuwsOnline #PTdoB #CaboDaciolo #Bangu #AssembleiadeDeus #JairBolsonaro #GoogleTrends #Avante #Patriota #OGlobo #DilmaRousseff #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page