top of page
  • Observer

Een lafheid zonder weerga

Levy-Guedes

De manier waarop Joaquim Levy, president van de ontwikkelingsbank BNDES, in het voorbije weekend de laan uit gestuurd werd door president Bolsonaro, veroorzaakte bittere reacties in de Braziliaanse pers, maar niet alleen daar: ook Kamervoorzitter Rodrigo Maia uitte zijn ongenoegen en zei dat hij perplex stond over Bolsonaro’s aanpak. Voor Maia was Levy een van de hoekstenen om de hervormingen waar Brazilië nood aan heeft, erdoor te krijgen. Vandaag kwam de Kamervoorzitter terug op de gebeurtenis en bestempelde zonder blikken of blozen het ontslag van Levy en de directeur (advocaat Marcos Barbosa Pinto) die door hem benoemd werd, als een “een lafheid zonder weerga”.

Volksvertegenwoordiger Marcelo Ramos, voorzitter van de speciale commissie voor de hervorming van de pensioenen, gaf eveneens kritiek: “President Bolsonaro begrijpt niet dat sommige kaderleden van zijn regering boven de politieke partijen staan. Het gaat om mensen die onafhankelijk werken, om het even welke regering op dat moment aan de macht is. Zij werken voor het land, niet voor de regering. Dit is echt jammer. Uiteindelijk is Brazilië het slachtoffer”.

Er zijn ook parlementsleden met twijfels over de echte reden van het ontslag. José Nelto (Podemos): “Ik ben bezig met het voorbereiden van een oproep aan zijn adres (Joaquim Levy) om te verschijnen voor de parlementaire onderzoekscommissie van de BNDES. Hij mag daar komen uitleggen waarom hij ontslagen werd: omwille van een politiek motief, ofwel omdat hij de zwarte doos van de BNDES weigert te openen, omdat hij internationale leningen aan andere landen in Centraal- en Zuid-Amerika, in Afrika en aan het bedrijf JBS niet wil onthullen”.

Journaliste Monica Bolle (Época) geeft Rodrigo Maia gelijk en zegt dat zij Brazilië eerder al bestempelde als Tsjernobyl”: “Het meest recente ontslag is niet echt een verrassing. Het is nu al duidelijk dat de president geen flauwe notie heeft van economie, maar wel dat hij niemand in de regering wil die op een of andere manier verbonden was met een van de voormalige PT-regeringen, ook al gaat het om bijzonder bekwame mensen. Men kan zich inbeelden dat hij Levy aanvaardde omdat Paulo Guedes de ‘Chicago-boy’ graag in zijn team wilde opnemen. Het is ook geen nieuwigheid dat het gedrag van de president aangedreven wordt door zijn populariteit op de sociale media, net zo min als door zijn achteroplopende ideologie. De nieuwigheid zit er wellicht in dat zijn uitspraak om de ‘economie over te laten aan anderen omdat hij er niets van afweet’, kletskoek was. Bolsonaro onthoofde Levy die voorheen wel het vertrouwen had van Paulo Guedes, een verlies voor de minister van economie, voor de BNDES, maar ook voor Brazilië”.

Bron 1Bron 2

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#Podemos #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #BNDES #PauloGuedes #JoaquimLevy #RodrigoMaia #Época

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page