top of page
  • Observer

Een minister op straatniveau

PGuedes

Schrikwekkend voor enkelen, ongelooflijk voor anderen, maar bijgewoond door tientallen: de Braziliaanse minister van Economie Paulo Guedes (foto), vergeleek een ongelukkige brand, zoals die van de Notre Dame kathedraal in Parijs, met de opzettelijke verwoesting van het Amazonegebied, uitgevoerd door criminelen, getolereerd door de overheid en gestimuleerd door de non-milieupolitiek van de president van de republiek.

Tijdens een toespraak voor ondernemers in São Paulo, reageerde de minister op een Franse collega – die volgens hem de Braziliaanse regering ervan beschuldigde om het regenwoud plat te branden: “En jullie, die er niet in slagen om een woonblok te beschermen en de Notre Dame laten afbranden?”

Het werd nog erger. Nadat Guedes de kathedraal op dezelfde hoogte plaatste als het regenwoud, liet Guedes weten aan zijn Franse collega dat, ondanks de evolutie van de handel van Brazilië met China en Frankrijk, dit tweede land irrelevant werd voor Brazilië. Daaropvolgend kwam er een bedreiging, in de stijl van zijn baas Bolsonaro: “Het is beter dat jullie ons goed behandelen, indien niet, dan gaan we overschakelen naar f*ck you” (hij zei letterlijk: É melhor vocês nos tratarem bem, porque, se não, vamos ligar o foda-se* para vocês).

*Uitdrukking die gebruikt wordt wanneer iemand zich niets meer aantrekt van de andere(n), uit verontwaardiging, of zonder geduld. Foda-se komt van het werkwoord ‘foder’ en heeft normaal gesproken twee betekenissen: het kan gaan over het hebben van een seksuele relatie met anderen; of het kan ook de betekenis hebben van vernielen of ruïneren. De uitdrukking is niet bepaald netjes om te gebruiken en wordt gelijkgesteld met het gebruik van een krachtterm (palavrão) zoals “f*ck you”.

Bron

Foto: Marcelo Camargo/Agência Brasil

#JairBolsonaro #PauloGuedes #NotreDame #Parijs #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page