top of page
  • Observer

Een oorlog zonder winnaars

Bolso-Bivar

Het ontbreekt niet aan slecht nieuws wat de Braziliaanse regering betreft, maar er zijn ook enkele lichtpuntjes. De XP-peiling, uitgevoerd in opdracht van een financieel bedrijf dat zijn klanten wil informeren, toont voor de eerste maal een verhoging van de populariteit. Het percentage van diegenen die de regering goed of heel goed vinden, ging van 30 naar 33%; het aantal ondervraagden dat de regering als slecht of zeer slecht beoordeelt, daalde van 41 naar 38%. De vooruitzichten tonen eveneens een verbetering: 46% denkt dat de regering nog zal verbeteren (voorheen was dat 43%). Het is ook niet alleen een kwestie van opinie: het aantal banen in de bouwsector steeg lichtjes – i.p.v. enkel maar te dalen – , en wetten tegen de vervuiling in China zorgen voor goede vooruitzichten m.b.t. de export van ethanol.

Maar wat doet de regering? Ze zoeken opnieuw ruzie, deze keer met hun eigen partij, de PSL, de afkorting voor Partido Social Liberal. Terzijde: sociaal is die partij niet, liberaal maar een klein beetje. Hun liberalisme ging in rook op door hun patrimoniaal beheer van het partijfonds, gefinancierd met geld van de belastingbetalers. De regering wil nu een audit laten uitvoeren in de rekeningen van de partij, in de periode vooraleer de president zich bij hen aansloot, voor de verkiezingen van vorig jaar. In ruil trekt de PSL de uitgaves in twijfel van zoonlief Eduardo Bolsonaro voor het organiseren van een conservatief evenement, met een prijskaartje van 1 miljoen reais. En wat is het belang van dit duel voor het land? Nul, niemendal. Voor de vechthanen gaat het over de controle van de vele miljoenen van het partijfonds, voor verkiezingsdoeleinden, jawel, geld uit de staatskoffers. Op dit moment staat de partijvoorzitter, Luciano Bivar (boven op de foto, naast Jair Bolsonaro, in betere tijden), aan de verliezende kant: de federale politie kamden zijn kantoren uit, op zoek naar informatie over de vrouwelijke kandidaten die gebruikt werden om gelden uit dat verkiezingsfonds weg te sluizen. President Bolsonaro mag zich verwachten aan een tegenaanval: twee van zijn zonen staan aan het hoofd van de partij in enkele deelstaten, en een minister van zijn regering (toerisme) wordt ervan beschuldigd om aan het hoofd te staan van het inzetten van deze “strovrouwen”. Wie het zwaard gebruikt zal door het zwaard omkomen.

Laranjas

Het inzetten van stromannen (of vrouwen) voor het omzeilen van de wet, wordt in Brazilië omschreven als “laranjas”. Wat de kandidaten betreft is het eenvoudig: de wet zegt dat een politieke partij een bepaald aantal vrouwen moet lanceren als kandidaat bij een verkiezing. In dit geval, bij de PSL dus, werden er wel subsidies uitgekeerd voor een aantal vrouwelijke kandidaten bij de partij, maar in werkelijkheid voerden die geen campagne, en haalden ze ook niet het minimum aan stemmen om verkozen te worden. De PSL wordt er bijgevolg van verdacht om dat geld te hebben gebruikt voor andere doeleinden, vandaar de inzet van de federale politie. President Bolsonaro denkt er echter niet aan om zijn minister (Marcelo Álvaro Antônio – toerisme) te ontslaan.

Tegenaanval

De president zegt dat de voorzitter van de partij “verbrand” is; aanhangers van Bolsonaro vinden dat hij (en andere partijleden in de regering) moet overstappen naar een andere partij. Dat is moeilijk: parlementairen kunnen aldus hun mandaat verliezen, of, zelfs als dat niet gebeurt, niet meer rekenen op het partijfonds om hun te helpen bij een volgende verkiezing. De ingreep van de federale politie maakt de weg vrij voor het argument dat de parlementairen uit de partij stappen om “ethische redenen”, maar dan nog blijft het een ingewikkelde zaak. De partijleiding spreekt er al over om vier parlementairen uit de partij te zetten, inclusief het verlies van hun mandaat en hun aandeel in de “Fundo Partidário”. Het gaat om een dispuut met nadelen voor iedereen waarbij de kern van de Bolsonaro aanhangers kleiner kan worden.

Scheldpartijen

Datena-Bandeirantes

Een van de belangrijkste doelwitten van de partij is Carlos Bolsonaro, zoon nummer 02. Senator Major Olímpio (PSL) beledigde hem en schold hem uit als “snotneus”. Nummer 02 antwoordde en bestempelde de senator als “onnozelaar van het hof”. Detail: de senator maakt ook ruzie met zoon 03 (Eduardo Bolsonaro) en kan het goed vinden met volksvertegenwoordigster Joyce Hasselmann (PSL), stemmenkampioen in de Kamer. Joyce wordt door hem gesteund als kandidaat burgemeester voor São Paulo (gemeenteraadsverkiezingen 2020). Eduardo Bolsonaro wil niet weten van Joyce, noch van Olímpio. President Bolsonaro zou graag zien dat José Luiz Datena (DEM – foto), de bekende schreeuwlelijk van het politioneel programma Brasil Urgente (TV Bandeirantes), zich kandidaat zou stellen als burgemeester. M.a.w. de PSL in São Paulo is nu al verdeeld.

Wie wint deze oorlog?

Deze oorlog tussen Bolsonaro aanhangers van het eerste uur en de zonen van de president kent geen winnaars, enkel verliezers.

Bron

Foto: PSL - Divulgação / TV Bandeirantes

#CarlosBolsonaro #BrasilUrgente #PSL #BraziliëNieuwsOnline #LucianoBivar #MajorOlímpio #JairBolsonaro #EduardoBolsonaro #MarceloÁlvaroAntônio #Bandeirantes #JoyceHasselmann #JoséLuizDatena

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page