top of page
  • Observer

Een parel voor elke dag

Bolsonaro-Carro

President Bolsonaro bevestigde vandaag in een interview, gepubliceerd door O Globo, dat hij zijn gedrag niet zal aanpassen, zelfs niet na de negatieve weerslag op zijn meest recente uitlatingen. Gevraagd of die uitspraken vooraf gepland werden, ofwel impulsief zijn, antwoordde hij: “Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Er is geen strategie mee gemoeid. Mocht ik bezorgd zijn om de verkiezingen van 2022, dan zou ik dergelijke verklaringen niet afleggen”.

Die verklaringen zouden best passen in een rubriek “Een parel voor elke dag”. Na de polemiek, ontstaan nadat hij (Bolsonaro) de dood van Fernando Santa Cruz de Oliveira, vader van de huidige voorzitter van de OAB (orde van advocaten), toewees aan diens eigen verzetsgroep van die tijd (1974), gaf hij opnieuw kritiek op de rol van de OAB in het onderzoek op Adélio Bispo, de man die een aanslag op hem pleegde gedurende de kiescampagne van vorig jaar. Volgens de president wierp de OAB hindernissen op in het onderzoek opdat “de opdrachtgevers van de moordpoging niet zouden gevonden worden”. Hij zei ook dat hij niet in beroep ging tegen de beslissing van het gerecht dat Adélio ontoerekeningsvatbaar is, en wegens aanhoudende waanstoornis tot een verblijf in een instelling veroordeeld werd: “Ik zou gewonnen hebben indien ik in beroep ging, en dan zou hij terechtstaan voor poging tot moord. Na maximum twee jaren opsluiting zou hij weer vrijgelaten worden; en nu kreeg hij levenslang, als krankzinnige”.

Altamira

Na de dramatische gebeurtenissen in de gevangenis van Altamira (Pará) kwam hij vandaag terug op dat onderwerp. Gisteren zei hij tegen journalisten die vragen stelden over het grote aantal doden: “Vraag maar aan hun slachtoffers wat ze daar van vinden. Zodra die daar een antwoord op geven, dan zal ik jullie antwoorden”. Vandaag kwam hij daar terug op en verdedigde het invoeren van dwangarbeid voor gestraften, maar klaagde erover dat die maatregel niet kan ingevoerd worden omdat de grondwet dat niet toelaat: “Ik droom van agrarische strafinstellingen en zou willen dat dwangarbeid zou toegelaten zijn voor dit soort mensen (gedetineerden), maar dat kan ik niet forceren”.

De grondwet verbiedt de doodstraf, behalve onder oorlogsomstandigheden, levenslange straffen, dwangarbeid, verbanning en wreedheid.

De president zei ook dat hij meeleefde met de families en de slachtoffers van de criminelen en verdedigde een verstrengde controle in de gevangenissen zoals in de Verenigde Staten: “Niemand wil de gedetineerden slecht behandelen of doden, maar het is hun omgeving nietwaar”.

Vier gevangenen kwamen vandaag om het leven tijdens hun transport naar een andere instelling. Zij hoorden bij de misdaadfractie die verantwoordelijk is voor de rellen die leidden tot 58 doden. Hierdoor stijgt het aantal slachtoffers tot 62. Ook hierop gaf de president een (korte) commentaar die het best vertaald kan worden als “shit happens”.

Bijvoeglijke naamwoorden

Luiz Cláudio Cunha van de website Diário do Poder, zegt dat de pers en de journalisten van Brazilië dagelijks enorme inspanningen doen om Jair Bolsonaro en zijn regering te omschrijven. Hij omschrijft de president als het meest grillige staatshoofd van de 206 landen op onze planeet (volgens de Verenigde Naties die 190 staten als soeverein erkennen en 16 anderen nog altijd onbepaald). Cunha vindt dat Bolsonaro een prijs zou moeten krijgen als de meest controversiële, polemische en betwiste president, en typeert hem als de slechtste van 38 presidenten in de geschiedenis van de republiek. Hij gaat nog (een flinke) stap verder en verzamelde maar liefst 216 “bijvoeglijke naamwoorden” die op hem van toepassing (kunnen) zijn. Wie interesse heeft, klik hier om ze allemaal te lezen. Over de drie zonen van de Braziliaanse leider schrijft hij: voor hen moet ik opnieuw de woordenboeken gaan raadplegen.

Bronnen: Zero Hora – Último Segundo – G1 – Diário do Poder

Foto: Antonio Cruz - Agência Brasil

#AdélioBispo #DiáriodoPoder #Pará #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #OAB #OGlobo #Altamira

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page