top of page
  • Observer

Een politicus werkt aan zijn toekomst

ACM-Bolso

Opvallend tijdens de officiële inhuldiging van de nieuwe luchthaven in de Baiaanse stad Vitória da Conquista, was de ruimte die president Jair Bolsonaro vrijmaakte voor ACM Neto (DEM), burgemeester van Salvador, de hoofdstad van Bahia. Neto is zonder enige twijfel de voornaamste rivaal van de arbeiderspartij PT in de regio, en het ligt in de verwachting dat de nu 40-jarige politicus, kleinzoon van de legendarische Antônio Carlos Magalhães en erfgenaam van een van de grootste traditionele politieke families van Brazilië, zich na twee ambtstermijnen als burgemeester van Salvador (sinds 2012), kandidaat zal stellen als de opvolger van Rui Costa (PT). Neto werd al tweemaal bekroond als de beste burgemeester van het land (door Vox Populi en het Paraná Instituut). Zijn populariteit bij de ‘Soteropolitanas’ (inwoners van Salvador) ging van 61% (2014) naar meer dan 84% (nu).

Bolsonaro zei tijdens zijn toespraak: “Ik heb de oude ACM (ex-gouverneur en ex-senator Antônio Carlos Magalhâes, overleden in 2007) leren kennen toen ik gemeenteraadslid was in Rio de Janeiro. Een sterke man, strijdlustig, trouw en bezorgd om zijn volk hier in Bahia. Hij liet zijn sporen na. In de toekomst, als God het wil, dan zal jij op een dag op de eervolle troon zitten, die nu de mijne is”, zo sprak hij tot een publiek, bestaande uit ondernemers en plaatselijke politici.

Bolso-VDC3

ACM Neto stond naast de president op het podium en sprak de aanwezigen eveneens toe, en herhaalde dit nog eens voor het aanwezige publiek buiten de luchthaven. De president kondigde hem aan als een “vriend”, zei dat het Baiaanse volk genereus is en dat de bouw van de nieuwe luchthaven geen specifieke politieke uitvoerder heeft (de PT houdt vol dat de nieuwe luchthaven een initiatief was van Lula en Dilma).

ACM Neto: “Ik was de jongste dagen getuige van een polemiek die absoluut onnodig was. Ik ben het volledig eens met de president als hij zegt dat dit werk niets met politiek te maken heeft, noch van politicus A of B, noch van partij A of B. Dit bouwwerk hoort toe aan het volk, en de bevolking van Bahia is onafhankelijk. Dat volk onthaalt u (de president) met veel emotie. Een droom werd gerealiseerd hier in Vitória da Conquista. Ik was zelf aanwezig bij de aanvang van de werken (in 2014) toen ik nog een federale volksvertegenwoordiger was, destijds een collega van president Bolsonaro”.

DEM

DEM (Democratas) is een centrumrechtse partij, opgericht in 1985 als Partido da Frente Liberal (PFL). De partij voerde oppositie tijdens de regeringen onder Lula en Dilma, en werd een geallieerde van de regering Michel Temer. Zij bekleden de vijfde plaats van het aantal zetels in de Kamer, evenveel in de Senaat. Hun wortels ontstonden in de noordoostelijke staten, maar dat verminderde nadat José Sarney overstapte naar de PMDB (nu MDB) en na het overlijden van hun sterke figuur, Antônio Carlos Magalhâes, in 2007. De huidige Kamervoorzitter, Rodrigo Maia, werd verkozen als partijvoorzitter in 2007. Ook Senaatsvoorzitter Davi Alcolumbre is lid van de partij, evenals drie ministers van de huidige regering.

De partij vormt op dit moment een belangrijke pion in de Braziliaanse politiek, voornamelijk omdat de wetgevende macht in hun handen is via Kamer en Senaat. De hervorming van de pensioenen en andere belangrijke hervormingen (fiscaal, strafrechtelijk… ) maken weinig kansen zonder de medewerking van Maia en Alcolumbre, en dat beseft de president maar al te goed.

Bron

Foto's: Alan Santos - PR

#BraziliëNieuwsOnline #ACMNeto #RuiCosta #JoséSarney #AeroportoGlauberRocha #AntonioCarlosMagalhães #DaviAlcolumbre #Lula #Bahia #RodrigoMaia #VitóriadaConquista #DilmaRousseff #Salvador

1 weergave0 opmerkingen
bottom of page