top of page
  • Observer

Een president is ook maar een mens

BolsoSerio-AlanSantosPR

Ricardo Noblat, columnist bij het weekblad Veja, meent te weten dat de president worstelt met de gezondheid, emotionele problemen en uitputting. Kort na het begin van zijn ambtstermijn liet Bolsonaro zich al ontvallen dat het presidentschap veeleisender was dan hij zich had voorgesteld, en gaf zelfs toe dat hij hier niet op voorbereid was. Zijn “cup of tea” was het uniform, zo zei hij toen. Minstens in de komende drie jaren zal hij verplicht blijven om onderwerpen te behandelen waar hij weinig of niets van begrijpt.

Het was een zeldzame bekentenis, vooral uit de mond van een president. Van de oogst generaals-presidenten in de periode van de militaire dictatuur, bekende enkel João Batista Figueiredo (de laatste) dat hij zich niet goed in zijn vel voelde als president. Hij zei dat hij meer hield van de geur van paarden dan de geur van mensen. Hij verliet het presidentschap langs de achterdeur.

Bolsonaro nadert het einde van het eerste jaar van zijn ambtstermijn met fysieke en mentale problemen, aan de rand van uitputting. Hij klaagt over slaapgebrek, vlucht naar de badkamer van het presidentiële paleis in de vroege ochtend om de sociale media te raadplegen en om, indien nodig, orders te sturen naar zijn medewerkers.

De president herstelde nog niet helemaal van de gevolgen van de aanslag die op hem gepleegd werd met een keukenmes, in Juiz de Fora (Minas Gerais), vorig jaar op 6 september. Regelmatig duiken de pijnen weer op. Hij voelt zich ook niet comfortabel met de inplanting in zijn onderbuik, daterend van de laatste chirurgische ingreep. Ook vindt hij het niet leuk om telkens een kogelvrij vest te moeten dragen bij publieke gelegenheden en ceremonies.

Het ontbreekt hem ook aan geduld en concentratie om documenten door te nemen, maar niet alleen daarvoor. Lezen was nooit zijn sterke kant (en dat heeft hij gemeen met zijn voorganger Lula). Hij houdt gewoon niet van lezen, maar wordt ertoe verplicht omdat hij, op zijn minst, de documenten moet doornemen vooraleer hij er zijn handtekening onder zet. Hij is erg nauwgezet wat dat betreft. Zijn raadgevers maakten er een gewoonte van om eerst alles voor hem samen te vatten wat aan hem voorgelegd wordt.

Uit gebrek aan gewoonte en bezorgd voor zijn gezondheid, vermijdt hij vergaderingen buiten de strikte werkuren van het Palácio do Planalto. Hij vermijdt het om veel mensen te ontvangen in zijn residentie Palácio da Alvorada. Echtgenote Michelle zorgt voor zijn rust, enkel onderbroken voor dringende gevallen, of door zijn eigen aangeboren onrust.

De zonen zorgen voor een constante bezorgdheid van de president. Eentje meer dan de anderen: Carlos, gekend als 02, raadslid in Rio de Janeiro en beschikkend over de paswoorden die toegang geven tot de accounts bij de sociale media van zijn vader. Carlos is het meest onvoorspelbaar van de drie, ook de meest onstabiele. Recentelijk communiceerde hij niet met zijn vader gedurende enkele weken die hiervoor weende.

Het secretariaat voor sociale communicatie van de president maakte nog niet bekend waar Bolsonaro en zijn familie de eindejaarsfeesten zullen doorbrengen, ook niet hoelang ze zullen wegblijven uit Brasília (dat zou volgens de geruchten “ergens” in Bahia zijn). Vooraleer hij vertrekt zal men de uitslag kennen van het onderzoek naar de vlekken op zijn huid en weten of het al dan niet om huidkanker gaat.

Bron

Foto: Alan Santos - PR

#MinasGerais #CarlosBolsonaro #BraziliëNieuwsOnline #MichelleBolsonaro #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #PaláciodaAlvorada #JuizdeFora #Bahia #JoãoBatistaFigueiredo #Veja #RicardoNoblat

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page