top of page
  • Observer

Een president met covid-19

BolsoTVBrasil

Zelfs nadat hij besmet werd met het coronavirus, wijzigde president Bolsonaro niet zijn houding tegenover de pandemie die nu al het leven kostte aan bijna 70.000 van zijn landgenoten. Gisteren ging hij zo ver om een video te publiceren waarin hij optreedt als een soort reclamejongen voor het geneesmiddel hidroxichloroquine (foto hieronder) waarvan tot op vandaag de efficiëntie niet kon bewezen worden, integendeel, zelfs gevaarlijke bijwerkingen kan hebben in bepaalde gevallen.


BolsoChloroquine

Ook toonde hij geen respect voor de aanbevelingen van het WHO om gebruik te maken van een mondmasker en om zichzelf te isoleren, dit door enkele journalisten te ontvangen zonder de nodige afstand te houden (foto bovenaan), en zijn mondkapje te verwijderen aan het einde van het gesprek. Artikel 268 van de Braziliaanse strafwet legt het verbod op aan mensen die geïnfecteerd werden met een besmettelijke ziekte, om contact te hebben met anderen.

Specialisten zeggen dat de houding van Bolsonaro nog meer gevaar met zich meebrengt voor een bevolking die nu al verzwakt werd door de pandemie. Door de verspreiding van een video waarin hij laat zien hoe hij chloroquine neemt, zeggende dat hij er alle vertrouwen in heeft, stimuleert hij het gebruik voor anderen.

Ex-zorgminister Luiz Henrique Mandetta waarschuwde dat de president zichzelf moet verzorgen en minstens 14 dagen in volledige quarantaine moet gaan, dit om te voorkomen dat hij het virus doorgeeft aan anderen. Bolsonaro cancelde alle externe verplichtingen tot 13 juli en kondigde aan dat hij enkel met anderen zal vergaderen via een videoconferentie. Hij toonde echter geen enkele intentie dat hij in volledige quarantaine zal gaan. Nelson Teich, opvolger van Mandetta en inmiddels ook al opgestapt, zei: “Er bestaan geen studies die zeggen dat chloroquine echt efficiënt is, daar is men het over eens in de medische wereld. De “Sociedade Brasileira de Infectologia” raadde in de maand mei het gebruik af van chloroquine in lichte gevallen van besmettingen met covid-19. Het medicijn kan reeds bestaande hartkwalen verergeren.

Het gebruik van mondmaskers met een preventieve werking wordt zeker niet aangemoedigd door Bolsonaro die zijn veto stelde tegen enkele regels zoals opgesteld door het parlement, met argumenten die vooral zijn ego en bizarre overtuigingen bevredigen.


AraujoBolsoEduardo

Sinds vorige vrijdag had Bolsonaro ontmoetingen met minstens 36 andere mensen. Aangezien er een incubatieperiode is van minstens 2 dagen vooraleer de eerste verschijnselen opduiken (bij hem was dat op zondag), bestaat er een grote kans dat hij het virus overbracht.

De president had een ontmoeting met een groep ondernemers, reisde naar de zuidelijke staat Santa Catarina waar hij het gebied overvloog dat getroffen werd door een cycloon, dineerde samen met de Amerikaanse ambassadeur Todd Chapman t.g.v. 244ste verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheid en kwam samen met zijn ministers.


BolsoChapman

De optelsom van 36 personen is niet met inbegrip van de presidentiële ambtenaren, journalisten, obers en aanhangers die hem altijd staan op te wachten voor het Palácio da Alvorada, en houdt enkel rekening met de officiële gebeurtenissen zoals ze in de agenda van de president staan, en met de foto’s die gemaakt werden door officiële fotografen van het Palácio do Planalto.

Nogal wat mensen die persoonlijk in contact kwamen met de president, stonden niet op de officiële agenda. Dit was bijvoorbeeld het geval voor minstens 12 ondernemers in het gezelschap van Paulo Skaf, de voorzitter van de “Federação das Indústrias” van São Paulo. Ook de echtgenote van de Amerikaanse ambassadeur Todd Chapman werd niet opgenomen in het lijstje. Chapman zelf liet zich inmiddels testen en de uitslag was negatief. Daarnaast ontmoette Bolsonaro ook anderen die niet op de agenda stonden, zoals de leider van de regering in de Kamer, volksvertegenwoordiger Major Vitor Hugo.


BolsoSkaf

Wel op het lijstje: stafchef Braga Netto, Paulo Guedes (Economie), Jorge Oliveira (secretaris-generaal van de president), Luiz Eduardo Ramos (Regeringssecretaris), Marcos Heleno Guerson de Oliveira Junior (voorzitter Inmetro), generaal Augusto Heleno (Kabinet Institutionele Veiligheid), José Levi Mello do Amaral Júnior (advocaat-generaal), senator Esperidão Amin, vice-gouverneur van Santa Catarina Daniela Reinehr, minister van Regionale Ontwikkeling Rogério Marinho, minister van BZ Ernesto Araújo, volksvertegenwoordiger en zoon Eduardo Bolsonaro e.v.a.

Bron 1Bron 2

Foto's: Clauber Cleber Caetano - Isac Nóbrega - Marcos Corrêa - PR
TV Brasil - Reproductie / Facebook

#NelsonTeich #AugustoHeleno #BraziliëNieuwsOnline #ErnestoAraújo #WalterBragaNetto #LuizEduardoRamos #JairBolsonaro #SantaCatarina #PaláciodoPlanalto #ToddChapman #PaláciodaAlvorada #LuizHenriqueMandetta #Coronavirus #EduardoBolsonaro #Hidroxichloroquine #COVID19 #MajorVitorHugo #PauloSkaf

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page