top of page
  • Observer

Een stap dichter bij de NATO

JairDonald3

Brazilië werd door Donald Trump, president van de Verenigde Staten, officieel opgenomen als preferentie in de lijst van de landen van de Nato, die als militair geallieerde beschouwd worden. Deze status vergemakkelijkt de aankoop van militaire technologie en wapens uit de USA, naast andere voordelen.

Door de aankondiging van gisterenavond werd Brazilië hierdoor het tweede Zuid-Amerikaanse land in deze lijst, naast Argentinië, om deze speciale status te bekomen, een hechtere bilaterale militaire samenwerking toelatend. Naast deze twee landen staan er nog zestien anderen op de lijst die als militaire geallieerde aangeduid werden door de Verenigde Staten.

Trump had eerder al laten doorschemeren dat Hij Brazilië zou toevoegen aan de lijst, toen de Braziliaanse president Bolsonaro het Witte Huis bezocht in maart.

Het proces voor de aanduiding begon ongeveer twee maanden later, op 8 mei, wanneer Trump het Amerikaanse Congres inlichtte d.m.v. een brief, een officiële procedure volgend die bepaalt dat de wetgevende machten minstens 30 dagen vooraf ingelicht worden vooraleer de status bekendgemaakt wordt.

In die brief bevestigde Trump dat hij besloot tot deze aanduiding “als een signaal van erkenning van de recente initiatieven van de Braziliaanse regering om de samenwerking met de USA op het vlak van verdediging, te verhogen”.

De nieuwe status kent Brazilië het recht toe van voorkeur op het vlak van aankoop van militaire technologie en bewapening uit de Verenigde Staten, naast een deelname aan veilingen die georganiseerd worden door het Pentagon. De maatregel opent ook de weg tot samenwerking in de ontwikkeling van verdedigingsmiddelen, militaire uitwisselingen en de realisatie van militaire oefeningen met deelname van beide landen.

Toen Trump de Braziliaanse president ontving in maart, had hij het zelfs over de mogelijkheid om Brazilië toe te laten tot de Nato, maar dat werd later afgewezen door de militaire alliantie.

De Amerikaanse president gaf ook zijn steun aan de Braziliaanse campagne om deel uit te maken van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), een proces dat jaren kan aanslepen. Bolsonaro wil dat proces versnellen, met de formele goedkeuring van de Verenigde Staten.

Bron: Agência Brasil

Foto: Alan Santos - PR

#Oeso #BraziliëNieuwsOnline #DonaldTrump #JairBolsonaro #Argentinië #Nato

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page