top of page
  • Observer

Een stem mag iets kosten


In het begin van 2022 zag ex-president Jair Bolsonaro het effect van zijn eerste troefkaarten, in de zoektocht naar de stemmen van de minderbedeelden, verminderen. De schepping van de steunuitkering Auxílio Brasil scoorde niet het gewenste effect in de peilingen. Bolsonaro besloot dan maar om zijn inzet te verdubbelen. Hiervoor richtte hij zich tot een bondgenoot: de publieke bank Caixa Econômica Federal.


Door middel van een MP (Medida Provisória - voorlopige maatregel) werden twee kredietlijnen geopend, speciaal voor dit deel van de Brazilianen. In het totaal stelde de Caixa Econômica R$ 10,6 miljard beschikbaar voor 6,8 miljoen mensen, wellicht onder het motto "een stem mag iets kosten".


Bolsonaro werd niet herverkozen, en de politiek van de geopende kraan stelde de rekeningen van de Caixa in gebreke, iets wat nu aan de oppervlakte komt.


Het nieuwsportaal UOL kreeg informatie in het bezit die eerder geheim gehouden werd door de bank, een instelling die al 162 jaar geschiedenis heeft, en gebruikt werd door de inzet van nooit eerder geziene ondoorzichtige manoeuvres waardoor het instituut aan onnodige risico's wordt blootgesteld.


Bolsonaro en Pedro Guimarães - toen nog directeur van de Caixa, ondertekenden twee MP's op 17 maart van vorig jaar. De eerste hield de schepping in van microkredieten voor mensen die op de lijst stonden van wanbetalers. Via het zogenaamde SIM Digital programma werd er R$ 3 miljard uitgeleend. Maar daar kwam weing van terug. Volgens de huidige leiding van de bank blijft 80% van de ontleners in gebreke. Een deel van dat gat zal gevuld worden met fondsen van de FGTS (Fundo de Garantia do Tempo de Serviço, een soort werkloosheid vergoeding, betaald d.m.v. patronale bijdrages, en beheerd door de Caixa).


De andere MP stelde "empréstimos consignados" (payroll leningen) beschikbaar, gedekt door de Auxílio Brasil, een twijfelachtige praktijk omdat de terugbetaling ingehouden wordt van - in dit geval - de broodnodige (en magere) steunuitkering. Tussen de eerste en tweede kiesronde stelde de Caixa hiervoor R$ 7,6 miljard beschikbaar. Dit jaar werden al meer dan 1 miljoen steuntrekkers uitgesloten door de nieuwe regering, die zich opnieuw moeten registreren om te bewijzen dat ze er recht op hebben. Hierdoor wordt de terubetaling van vele van die leningen wel erg onzeker.


UOL Notícias


Foto boven: Pedro Guimarães en Jair Bolsonaro. Guimarães moest vorig jaar opstappen omwille van grensoverschrijdend gedrag bij vrouwelijke medewerkers van de bank. Foto Marcos Corrêa/PR

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page