top of page
  • Observer

Een “zombi” president

Bolson

Niet nader genoemde generaals in de regering zeggen volgens de krant Estado dat de regering het moeilijk zal hebben om overeind te blijven na het afscheid van minister van Justitie Sérgio Moro. Ze staan “perplex” en zijn “geschokt” door de verklaringen van de voormalige Lava Jato rechter die de president beschuldigde van fraude en politieke inmenging bij de federale politie.

Een van de militairen zei vlakaf dat Bolsonaro een “zombi” werd in het Palácio do Planalto, en dat Moro er nog beter uitkwam als “icoon van de nieuwe politiek”. “Alles heeft een limiet”, zo zei een van de generaals. Een andere bevestigde dat de president “zelfmoord pleegde” en zijn politiek kapitaal niet meer kan recupereren.

De afmetingen van het probleem zijn nog niet helemaal duidelijk, maar iedereen is het er mee eens dat de gevolgen “onoverzichtelijk” zijn. Wat tegen Bolsonaro speelt op dit moment, is de geloofwaardigheid van Sérgio Moro. Met andere woorden, zelfs indien de regering of het Palácio do Planalto eist dat de voormalige rechter zijn verklaringen ondersteunt met bewijzen, dan nog zal zijn geloofwaardigheid en zijn gedrag zwaar wegen en voor zichzelf spreken.

De militairen vinden ook dat Bolsonaro slechte signalen uitstuurt, naast zijn inmenging in het beleid van de federale politie, en de afdanking van de chef van dat orgaan om hem in te ruilen voor iemand anders die dichter bij hem staat: “nefast en een terugkeer van de oude politiek die hijzelf veroordeelt”, zo klinkt het.

Twee van hen betreuren dat het project om het land op te bouwen, zelfs met vallen en opstaan, nu helemaal om zeep is door de “krachtige” uitspraken van Moro. Zij zeggen dat de president diverse mogelijkheden om goed te regeren, ondermijnde. Het ergste is dat hij een nieuwe zware politieke crisis veroorzaakt, te midden van de bijzonder ernstige pandemie van het coronavirus.

De generaals gaan zover om toe te geven dat ze tot aan hun nek in dit politieke wespennest zitten, en tot op dit moment niet weten hoe ze aan dit kruisvuur moeten ontsnappen. Er moet nagedacht worden, maar het is duidelijk dat het ontslag van Moro het parlement en de Braziliaanse maatschappij verplicht om te debatteren over een impeachment.

Anderzijds beseffen ze ook dat ze grondwettelijke verplichtingen hebben en het schip niet zomaar in de steek kunnen laten. Bovendien is een impeachment proces een procedure die lang aansleept en erg moeilijk is. Daarom vinden zij dat de bestemming van Bolsonaro dezelfde is als die van Michel Temer, zijn voorganger die eveneens een “zombi” werd na de beschuldigingen voor corruptie tegen zijn persoon, met betrokkenheid van de groep JBS.

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR

#BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #MichelTemer #JBS #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page