top of page
  • Observer

Eerst de oompjes, dan oompjes kinderen

Camara

De meer dan 21 miljoen begunstigden van de steunuitkering Auxílio Brasil wachten al sinds de 2de kiesronde op 30 oktober op de bevestiging door de politieke classe van het juiste bedrag dat ze vanaf januari zullen krijgen, wanneer de uitkering opnieuw de naam Bolsa Família krijgt. Het gestrubbel rond de PEC de Transição, een wetswijziging die de extra uitgave van R$ 600 per familie mogelijk maakt (en nog eens R$ 150 per kind tot 6 jaar), werd eindelijk afgerond in de Kamer, en moet nu nog goedgekeurd worden door de Senaat. Echter, voor de stemming besteedden de volksvertegenwoordigers eerst nog even aandacht aan zichzelf, met name een verhoging van hun eigen vergoeding.

Die stemming verliep erg snel en garandeert niet alleen een verhoging van hun eigen salaris, maar ook dat van ministers, de president en de vicepresident. Het leek er op dat de stemming van dit thema strategisch voorop geplaatst werd, voor de stemming van de extra uitgaves voor de Bolsa Família, als een soort voorwaarde, de prijs die moest betaald worden om de PEC de Transição erdoor te krijgen.

Terwijl de armste families van Brazilië het met R$ 600 moeten doen om te overleven in 2023, een bedrag dat nauwelijks volstaat om een basis voedselpakket aan te kopen in diverse deelstaten, stemden de parlementairen razendsnel voor een verhoging van hun eigen salaris, een graduele verhoging in de komende drie jaren van R$ 34.000 naar iets meer dan R$ 46.000 per maand.

Het nieuwe goedgekeurde maandloon voor volksvertegenwoordigers, senatoren, ministers, president en vicepresident, zal uiteindelijk volstaan om 77 Bolsa Família uitkeringen te bekostigen. Of met andere woorden, de R$ 46.000 die de politici in 1 maand gaan opstrijken, volstaat om een arme familie voor zes en half jaar in leven te houden. De verhoging werd ook al in de Senaat goedgekeurd.

Supremo Tribunal Federal

Een dag na de stemming van hun eigen loonsverhoging, werd gisteren ook een verhoging van 18% goedgekeurd van de salarissen van de elf ministers van het hooggerechtshof STF, eveneens gradueel in 3 jaren.

De tekst, goedgekeurd door de Kamer, voorziet dat hun salaris geleidelijk aan omhoog gaat van R$ 39.293,32 naar R$ 46.366,19 vanaf 1 februari 2025.

De lonen van de ministers vormen ook het plafond voor ambtenaren van de overheid. De begroting van het hof wijst uit dat de impact van deze verhoging volgend jaar al R$ 910,3 miljoen bedraagt voor de ministers, en ongeveer R$ 255 miljoen voor de andere leden van de gerechtelijke machten.

Bronnen: Veja Radar – Canal Consulta Pública

Foto: Fabio Rodrigues-Pozzebom/ Agência Brasil

#BolsaFamília #PECdeTransição #SupremoTribunalFederal #STF #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page