top of page
  • Observer

Eerst oompje, dan oompjes kinderen

MoneyMoney

In het Braziliaanse parlement wordt druk gezocht naar argumenten om de astronomische verhoging van het kiesfonds (Fundo Eleitoral) voor volgend jaar te verrechtvaardigen tegenover de bevolking die de heren & dames volksvertegenwoordigers en senatoren alsmaar meer gaat beschouwen als een soort zelfhulpgroep, met meer belangstelling voor hun eigen belangen dan die van het noodlijdende volk dat hen verkoos.

Het totaalbedrag, R$ 3,8 miljard, reeds goedgekeurd door de commissie voor begroting, is 120% hoger dan het budget van 2018 toen de partijen het moesten doen met R$ 1,7 miljard uit de staatskas. Het nieuwe en veel hogere bedrag moet nog goedgekeurd worden door het voltallige parlement op 17 december, maar niemand twijfelt er nog aan dat een grote meerderheid ermee akkoord zal gaan. En waar moet dat geld dan vandaan komen?

Zoals gezegd uit de staatskoffers, maar daar was “maar” 2 miljard voorzien voor dit doel. De rest zal gehaald worden door met de hakbijl door de begroting te gaan van de sectoren gezondheid, opvoeding en infrastructuur.

Politieke wetenschapper en professor bij de UEG (Universiteit Goiás) Felippo Madeira oordeelt dat de verhoging van 120% absoluut geen steek houdt en dat “het hoog tijd wordt dat de Brazilianen leren om meer aan politiek te doen met minder geld. Dit hoort bij de veranderingen en de nieuwe politiek die vorig jaar aangekondigd werd”, aldus de professor.

De injectie van het belastinggeld in de campagnes van 2020 wordt nu ondersteund door een meerderheid van de PSL (de ex-partij van de president), ook al stemden zij tegen het eerste verslag hieromtrent van de rapporteur. Het project wordt ook goedgekeurd door de PT, PP, PTB, MDB, PSD, PL, PSB, PSDB, PDT, DEM, Solidariedade en Republicanos. Naar verwachting zullen 430 van de 513 volksvertegenwoordigers en 62 van de 81 senatoren het voorstel goedkeuren, zo wijst een voorlopige peiling uit van het bestuur van de Kamer.

Het geld zal gebruikt worden om kandidaturen meer kracht te geven en wordt verrechtvaardigd door de partijleiders als een “absolute noodzaak” wegens het grote aantal kandidaten in de gemeentelijke verkiezingen. De partijen Novo, PSOL en Cidanania zijn tegen, maar maken geen schijn van kans tegen de rest.

In het begin vroegen de parlementairen zelfs vier miljard reais, maar de rapporteur Domingos Neto wist dat bedrag wat naar beneden te halen. Het parlement wil de maatschappij er nu van overtuigen dat de regering minder uitgaf, en op die manier wat overhoudt om het kiesfonds extra te spijzen.

Het is nochtans duidelijk dat die uitleg geen verbetering inhoudt van de situatie. Indien er echt minder geld besteed werd voor gezondheid en opvoeding, dan zou dat in eerste instantie naar nieuwe projecten moeten gaan, tenzij dat alles ok is in de Braziliaanse hospitalen en scholen, wat beslist niet het geval is.

De commissie van begroting in het parlement oordeelde echter dat het kiesfonds best aangevuld kon worden met geld dat bij die ministeries ingehouden werd, vooral bij gezondheid (R$ 500 miljoen), infrastructuur (R$ 380 miljoen) en opvoeding (R$ 280 miljoen). Saneringswerken, de bouw van sociale woningen en het nationale fonds voor gezondheid (dat gratis geneesmiddelen verstrekt aan de lagere klasse van de bevolking) zullen nu minder ter beschikking hebben. Wanneer iemand geen geld heeft om geneesmiddelen te kopen en die ook niet meer gratis kan krijgen, dan is er van bezuiniging geen sprake meer. Rapporteur Domingos Neto blijft de overheidsfinanciering echter verdedigen “omdat iedereen hierdoor de kans krijgt om beoordeeld te worden door de kiezer”.

Naast het kiesfonds bestaat ook nog het partijfonds (Fundo Partidário), eveneens gespijsd met geld van de belastingbetalers. Om een idee te krijgen: de PSL, een van de grootste partijen in de Kamer, krijgt 1 miljard reais toegestopt in een termijn van 4 jaar. Het geld wordt maandelijks uitgekeerd (aan alle partijen) om onkosten te betalen als elektriciteit, water en huur. Het geld komt uit de staatskas en wordt aangevuld door het geld van gewone en strafrechtelijke boetes. De toegekende bedragen kunnen ook gebruikt worden voor het verspreiden van informatie via het internet, reistickets voor niet-partijleden, of honoraria van advocaten en boekhouders.

De noden van de bevolking kunnen wel even wachten: “eerst oompje, dan oompjes kinderen”, zo oordelen de parlementsleden.

Bron

#PTB #PSL #BraziliëNieuwsOnline #PDT #PP #DEM #FundoEleitoral #Novo #PL #DomingosNeto #PSD #Solidariedade #PT #PSOL #Cidadania #PSDB #Republicanos #MDB #UEG #FundoPartidário #PSB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page