top of page
  • Observer

Eerst oompje, dan oompjes kinderen

Happy-2019

Het feit dat een flink aantal bekende Braziliaanse witteboordencriminelen de jaarwisseling achter de tralies moeten doorbrengen, zonder enig onderscheid van ras, kleur of politieke origine, brengt een zekere hoop met zich mee voor het nieuwe jaar. De Lava Jato affaire verliep niet perfect, maar er kan op zijn minst een poging vastgesteld worden om het imago van de eeuwige straffeloosheid in Brazilië af te laten brokkelen. Uiteraard zijn ze allemaal ‘onschuldig’ en blijven sommigen vasthouden aan het begrip ‘politieke vervolging’. Echter: velen onder de veroordeelden werden verkozen om het volk te vertegenwoordigen, maar kozen ervoor om zichzelf te verrijken. Eerst oompje, dan oompjes kinderen. Die ‘oompjes’ zitten nu in de cel, de ‘kinderen’ zorgden er inmiddels voor dat een extreemrechtse ex-kapitein vanaf morgen het roer zal overnemen. Of hij erin zal slagen om de herinnering aan de corruptie uit te vagen, zal later blijken.

Sérgio Cabral, Eduardo Cunha, João Vaccari, Aldemir Bendine, Léo Pinheiro, Jorge Zelada, João Henriques, Gim Argello, allemaal zullen ze de ‘Reveillon’ in de gevangenis doorbrengen. Voor sommigen onder hen, zoals ex-president Lula, zal het de eerste keer zijn. “Anciens’ als Eduardo Cunha maakten het al eerder mee, net als ex-schatbewaarder João Vaccari Neto (PT), Aldemir Bendine, aannemer Léo Pinheiro (OAS), ex-gerent van Petrobras Jorge Zelada, ex-senator Gim Argello (PTB) en Renato Duque, ex-directeur van de sector diensten bij Petrobras.

João Vaccari werd aangehouden op 15 april 2015 en is daarmee een oudgediende in het Lava Jato circuit. Voor hem wordt dit de vierde jaarwisseling achter de tralies. Zijn partijgenoot, eveneens ex-schatbewaarder bij de PT, Delúbio Soares, kreeg zes jaren gevangenis opgelegd voor witwassen. Het wordt zijn eerste oudejaarsavond in de cel. Aldemir Bendine, ooit aan het commando van Petrobras, werd opgepakt in juli 2017 en kreeg twaalf jaren wegens de ontvangst van 3 miljoen reais smeergeld van de groep Odebrecht. Rechter Sérgio Moro waarschuwde hem voor zijn ‘gedurfde criminaliteit’.

Ex-gouverneur Sérgio Cabral (MDB), opgepakt in november 2016, cumuleert 198 jaren en zes maanden opsluiting, in 10 verschillende strafzaken. Hij zit in de cel in Rio de Janeiro, de anderen in een strafinstelling in São José dos Pinhais, nabij Curitiba. Daar zit ook Eduardo Cunha (MDB) die er zijn derde Reveillon zal meemaken. Hij werd veroordeeld tot 15 jaren en vier maanden voor passieve corruptie, witwassen en wegsluizen van overheidsgeld. Dat is niet alles: het gerechtshof van het federaal district veroordeelde de ex-kamervoorzitter tot 24 jaren opsluiting voor fraudes.

Voor ex-senator Gim Argello zal het de derde keer zijn; hij werd opgepakt in 2016. Initieel werd hij veroordeeld (door Sérgio Moro) tot 19 jaren voor passieve corruptie, witwassen en tegenwerking van het gerecht. Argello zat in de parlementaire onderzoekscommissie van Petrobras en rekende er R$ 5 miljoen aan bij elke aannemer van het kartel, om hen te bevoordelen in het onderzoek.

Ex-Petrobras directeur Renato Duque tenslotte, vloog achter de tralies in 2015, met een veroordeling van 28 jaren opsluiting Het wordt zijn vierde Reveillon in de cel.

En Lula? Wel het wordt zijn eerste keer.

We mogen hopen dat het de laatste keer is dat een ex-president nieuwjaar moet vieren in de cel. En dat geldt voor alle politici. Het Braziliaanse volk verdient beter. Tenslotte is het nog steeds een grote minderheid in dit land die vanavond een glaasje champagne zal heffen op de komst van het nieuwe jaar. De meerderheid moet het nog steeds met veel minder doen, mede dankzij hun ‘oompjes’ achter de tralies.

Happy 2019!

Bron

Foto: Reproductie TV O Globo

#LéoPinheiro #RenatoDuque #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #Curitiba #JorgeZelada #SergioCabral #EduardoCunha #SãoJosédosPinhais #Lula #JoãoVaccari #JoãoHenriques #AldemirBendine #GimArgello

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page