top of page
  • Observer

Eike Batista: een ongeluk komt nooit alleen

MST-Batista

Het zit Eike Batista, ooit een van de rijkste mannen van Brazilië, niet mee. Rechter Marcelo Bretas veroordeelde de ex-miljonair tot 30 jaren gevangenisstraf, met daarbovenop nog een boete van 53 miljoen reais, dit wegens omkoping. De voormalige mijnbouw- en oliemagnaat heeft, volgens de rechter, meer dan 15 miljoen euro aan steekpenningen betaald aan de voormalige gouverneur Sérgio Cabral (die eveneens veroordeeld werd en al in de cel zit sinds 2016), dit in ruil voor contracten met zijn bedrijven. Fernando Martins, de advocaat van Batista, liet al weten dat hij in beroep zal gaan. Eike Batista werd vorig jaar opgepakt maar ook weer vrijgelaten na drie maanden door een beslissing van rechter Gilmar Mendes die hem hem huisarrest oplegde. Eike’s paspoort werd in beslag genomen waardoor hij het land niet kan verlaten.

Vanmorgen vroeg werd een grondgebied in Igarapé – Minas Gerais, eigendom van Batista (op naam van MMX, een van de failliete bedrijven van Batista), ingenomen door leden van de landloze boeren, de MST (Movimenta Sem Terra). Volgens de beweging bezit Batista meer dan 10.000 hectaren vruchtbare grond in de regio rondom Belo Horizonte. Een woordvoerder zegt: “Hier hebben we een voorbeeld van de schade, aangericht door een failliet bedrijf: mijnontginningen in een waterrijk gebied die het milieu belasten, dit terwijl de gronden die productief kunnen zijn, in de steek gelaten worden”, zo luidt het.

De MST heeft in de staat Minas Gerais, na een strijd van drie decennia, 42 verschillende gebieden onder zijn controle, met 4 coöperatieven die productief en commerciëel actief zijn, en 41 bezettingen met een totaal van 3.000 families, aldus Wagner Vieira van de directie van de MST in deze deelstaat.

Foto: MST - MG - Wilson Dias - Agência Brasil

#MinasGerais #MarceloBretas #Igarapé #BraziliëNieuwsOnline #BeloHorizonte #EikeBatista #GilmarMendes #SergioCabral #MST

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page