top of page
  • Observer

Elektriciteit: duur, duurder, duurst

Itaipu

De energie in Brazilië is een van de duurste ter wereld. Columnist José Casado (Veja) legt uit waarom en zegt erbij dat hij vindt dat het thema aan bod zou moeten komen in de aanloop naar de verkiezingen.

De helft van de Brazilianen kreeg al te horen dat ze vanaf deze semester hogere elektriciteitsrekeningen gaan krijgen. De andere helft betaalt al meer. De prijsstijgingen in het verkiezingsjaar variëren van 12% in São Paulo tot 24% in Ceará. Dat is allesbehalve weinig voor een land waar de elektriciteitsrekening 1/4 opeist van het familiale budget.

Volgens het “Agência Internacional de Energia” (IEA) betalen de Brazilianen een van de drie hoogste rekeningen in een lijst van 65 landen. Dit is het resultaat van paradoxale politieke beslissingen omdat het land over ruim voldoende water, zon, land en gas beschikt in de pré-sal reserves.

De huishoudelijke stroomrekeningen gingen excessief de hoogte in, in de voorbije twee decennia: ze stegen (351%) ruim boven de inflatie (230%) in de periode van 2001 tot 2020, zo berekende het nationale Rekenhof.

Een lamp inschakelen kost – in dollars – het dubbele van rijke landen als de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot Brittanië en Japan, ook al ligt het gemiddelde inkomen van de Brazilianen tot tien keer lager.

De helft van de elektriciteitsrekening gaat niet eens over elektrische energie, maar is een samenstelling van facturen die de opeenvolgende regeringen en het parlement reeds decennia lang doorsturen naar de consumenten, in de vorm van fiscale heffingen, subsidies en diverse uitkeringen, vrijwel altijd in het belang van groepen ondernemers en politici met voldoende invloed in Brasília.

AngraDosReisNuclear

De meerderheid beseft het niet, maar de betaling van de huishoudelijke stroomrekeningen helpt om dingen te bekostigen als het verlieslatende nucleair complex in Angra dos Reis in Rio de Janeiro (foto), sinds jaren onafgewerkt; de uitgeputte houtskoolindustrie in Santa Catarina en Rio Grande do Sul; de kost van dieselolie voor de generatoren in Amazonas; de irrigatie van gewassen voor export; de bedrijven voor sanitaire voorzieningen en windenergie; de verlichting van sportvelden en zelfs kerken in het binnenland.

Paulo Pedrosa, voorzitter van Abrace – een organisatie in het leven geroepen door een vijftigtal Braziliaanse industrieën die samen meer elektrische energie verbruiken dan landen zoals Chili, Colombia of Perus: “Dit alles gebeurt met uw geld, het mijne, met ons geld, zonder de minste transparantie”.

Al deze “auxílios” worden netjes bedekt in de maandelijkse rekening onder de noemer “Conta de Desenvolvimento Energético”, een van de voornaamste factoren voor een verhoging van 12% in de stroomrekeningen in het stedelijk gebied van São Paulo deze week, aldus de uitleg van concessionaris Enel aan 20 miljoen klanten.

Bron

Foto boven: Waterkrachtcentrale van Itaipu

Foto's: Wikimedia Commons - Mike Peel (www.mikpeel.net)

#Enel #Abrace #SãoPaulo #Ceará #AngradosReis #IEA #BRNieuws #Veja

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page