top of page
  • Observer

En als Lula nu aan de macht was?

LulaApp

De arbeiderspartij PT bestelde een peiling, te midden van de crisis van het coronavirus, om te weten hoe de bevolking denkt dat de situatie zou zijn, in de veronderstelling dat Lula president was.

Sinds de uitbraak van de pandemie in Brazilië, verlieten reeds twee ministers het ministerie van Volksgezondheid, stegen de cijfers van het aantal besmettingen en overlijdens aan een schrikwekkende snelheid, zonder enig vooruitzicht op de nodige politiek om het probleem onder controle te krijgen, verloor de gezondheidszorg veel dokters en verplegend personeel door de precaire situatie in de hospitalen van het land, en werd de dreiging op een totale economische en sociale instorting gevoed. De situatie werd zo mogelijk nog chaotischer dankzij president Jair Bolsonaro die de covid-19 pandemie blijft minimaliseren, aandringend op de hervatting van de economische activiteiten en het einde van de quarantaines, nog voordat de verspreiding van de ziekte zijn hoogtepunt bereikt.

Te midden van al deze verwarring, kwam ex-president Lula terug op de proppen met kritiek op Bolsonaro en met het verdedigen van een impeachment procedure tegen hem: “Wij hebben geen president. Bolsonaro berokkent evenveel schade aan het land dan het coronavirus”, zo zei hij.

De arbeiderspartij liet een peiling uitvoeren in de veronderstelling van een ander politiek scenario dan het huidige: indien Lula nu president van Brazilië zou zijn, zou het land dan betere condities hebben om de problemen, veroorzaakt door het coronavirus, aan te pakken? Het resultaat was bepaald verwoestend voor de grote roerganger.

Zelfs gedurende deze algemene crisis, waar eender welke alternatieve oplossing een kans op verbetering zou bieden, wekt Lula weinig hoop op. Volgens de peiling, uitgevoerd door het instituut Vox Populi, vindt slechts 36% van de ondervraagden dat het land betere dagen zou kennen, mocht de leiding in handen zijn van de ex-president.

29% oordeelt dat Brazilië er zelfs erger aan toe zijn, en 24% denkt dat de situatie hetzelfde zou zijn. De rest weet het niet, of gaf geen antwoord.

Dezelfde peiling wees ook uit hoe het zit met de populariteit van Lula: de gegevens bevestigen dat hij populairder was, en meer invloed had toen hij nog achter de tralies zat in Curitiba. Lula, veroordeeld tot 26 jaren opsluiting voor corruptie en witwassen, staat tegenover een groeiende afwijzing tegen zijn persoon sinds hij zijn cel verliet. De peiling wees uit dat het negatieve oordeel tussen december van vorig jaar en april 2020 met 10 punten steeg, van 14% naar 24%. In dezelfde periode daalde het positieve oordeel van 58% naar 53%.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #Curitiba #Coronavirus #PT #COVID19 #VoxPopuli #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page