top of page
  • Observer

En dan?

Bolso-J-Oliveira

Wie denkt dat de politieke crisis in Brazilië een hoogtepunt bereikte met het opstappen van minister van Justitie Sérgio Moro: you better think twice. Alles wijst erop dat dit het begin is, voor sommigen het begin van het einde van de president, voor anderen een bevestiging dat Bolsonaro het altijd bij het rechte eind heeft en vrijwel constant bedreigd en/of bedrogen wordt door mensen uit zijn eigen omgeving.

De “Bolsominions” (Bolsonaro aanhangers) schoten driftig aan het werk en lanceerden een pak berichten via de sociale media die moeten aantonen dat Moro een bedrieger is, dezelfde Moro die voorheen door hen verdedigd werd wegens zijn aanpak in de strijd tegen de corruptie (en vooral omdat hij Lula liet oppakken).

De nieuwe minister is inmiddels bekend: advocaat en reserve majoor van de militaire politie in het federale district, Jorge Antônio de Oliveira Francisco (foto boven naast Bolsonaro). Hij geeft al tien jaar juridisch advies aan Bolsonaro met wie hij stevig bevriend is. Maurício Valeixo, de ontslagen directeur van de federale politie, wordt opgevolgd door Alexandre Ramagem (47), directeur van Abin, de Braziliaanse geheime dienst. Ramagem was verantwoordelijk voor de veiligheid van Bolsonaro tijdens zijn kiescampagne in 2018, en goed bevriend met zijn zonen die hem aanbevolen bij hun vader om Valeixo te vervangen.

Een van de volgers van Bolsonaro bij Facebook merkte op dat Ramagem door de zonen van de president werd aangewezen. Bolsonaro antwoordde hierop “En dan? Ik ken Ramagem al langer dan mijn zonen hem kennen. Moet ik daarom mijn veto stellen? Moet ik soms het vriendje van iemand anders aanduiden?” .

Een andere volger publiceerde een foto waarop Ramagem te zien is naast Carlos Bolsonaro, tijdens een oudejaarsavond feest, en schreef erbij: “Het blijft allemaal onder vrienden, nietwaar excellentie?!” , waarop Bolsonaro antwoordde door een andere foto te plaatsen van Sérgio Moro naast gouverneur João Doria, volksvertegenwoordigster Joice Hasselmann en TV-presentator Luciano Huck die zich mogelijk kandidaat stelt als president in 2022, en schreef: “Hij kwam binnen bij het ministerie van Justitie als een rechter en ging weg als een geallieerde van de oppositie, zich voordoende als een arme stakker. Wie daarin trapt is omdat hij wil bedot worden”.

Ondertussen

Covid19Para

Te midden van al die politieke heisa, welles-nietes spelletjes, de meningen van tientallen hooggeplaatsten over de gevolgen waaronder een mogelijke impeachmentprocedure, speculeren over het volgende doelwit van Bolsonaro (Paulo Guedes?), raast het coronavirus door het land als een trein. Voor het hospitaal van Anhembi (São Paulo) staat er een file van ambulances met daarin zieke mensen, wachtend tot er een bed vrijkomt. Het hospitaal ontving 159 patiënten op 1 dag.

Het aantal doden in privé woningen in São Paulo verdubbelde.

Een meerderheid in de Kamer van volksvertegenwoordigers gaat ermee akkoord om het reeds goedgekeurde kiesfonds van R$ 2 miljard toe te wijzen aan acties in de strijd tegen het coronavirus.

De paus belde naar de aartsbisschop van Manaus om meer te weten over het drama wat zich daar afspeelt.

Volgens de officiële cijfers zijn er nu 60.311 geïnfecteerden, en 4.117 doden. De stad São Lourenço da Mata (Pernambuco) staat aan de top wat het aantal doden betreft per 100.000 inwoners, met name 15,9. In de deelstaat Ceará zijn er geen bedden meer beschikbaar voor intensieve zorg. In Pernambuco is 95% van de beschikbare plaatsen in de IC bezet, In Rio de Janeiro 94%, Acre 80%, Amazonas 96%, Pará 84%.

De meeste doden vielen tot nog toe in São Paulo: 1.667 mensen overleden er aan de gevolgen van covid-19.

Eveneens geïnfecteerd: ex-minister van Gezondheid Ricardo Barros, en Renan Filho, gouverneur van Alagoas en zoon van senator Renan Calheiros.

Bronnen: Estado – Veja – G1 – O Globo

Foto: Marcos Corrêa - PR / Fotos Públicas - Marcelo Seabra - Ag. Pará

#JoiceHasselmann #CarlosBolsonaro #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #JoãoDoria #PauloGuedes #Anhembi #AlexandreRamagem #RicardoBarros #RenanFilho #MaurícioValeixo #LucianoHuck #JorgeOliveira #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page