top of page
  • Observer

En de winnaar is… de PT!

HaddadDinoLulaAlckminCosta
“Ik weet dat jullie ons zullen blijven helpen en eisen stellen. Dit is belangrijk: hou niet op met te eisen. Indien jullie niets in rekening brengen, dan denken wij dat we het goed doen. Maar vaak maken we fouten, en blijven we fouten maken omdat de mensen niet klagen”.

Met deze woorden, een uitspraak van verkozen president Lula, werd het stukje van gisteren met de titel “Wie durft neen zeggen tegen Lula?”, afgesloten.

De Braziliaanse pers (Estado de São Paulo) liet zijn woorden niet koud worden en reageerde snel:

Na een electorale campagne waarin de noodzakelijkheid van een regering met een breed front verdedigd werd, en na een overwinningstoespraak op de avond van de 2de kiesronde waarin Lula bevestigde “Dit is niet mijn overwinning, noch die van de PT”, is het absoluut teleurstellend voor het land om vast te stellen wie door hem uitgekozen werd om de belangrijkste ministeries te leiden. Alle beslissende postjes zijn in handen van petistas, ofwel van mensen – ook al komen ze elders vandaan – die altijd al dezelfde visie hadden als de PT, en daar niet van zullen afwijken. Het wordt dus een radicale PT-regering, net het tegenovergestelde van wat er beloofd werd.

Niemand kan zeggen dat dit een verrassing is. Het verleden van de arbeiderspartij vertoonde nooit enige hoop dat er van hun kant een politiek open en plurale regering zou komen. De geschiedenis van de PT toont aan dat zij ervan overtuigd zijn dat zij, en alleen zij, het antwoord vormen op alle problemen van het land. Alle anderen uit de politieke wereld zien het verkeerd, zo denken zij. Anderen hebben niets toe te voegen in de politieke discussies.

Aldus kan ook de brutale en irrationele oppositie van de PT verklaard worden tegen de regering Fernando Henrique Cardoso. De partij was nooit in staat om iets goeds vast te stellen buiten hun eigen grenzen. Dat verklaart ook het mensalão schandaal. Voor de PT dienen andere partijen, verstoken van ideeën en voorstellen, enkel als pionnen die te koop zijn en gemanoeuvreerd kunnen worden. Enkel hun “oplossingen” zijn goed voor Brazilië, en daarom is de partij nog altijd van mening dat het criminele en antidemocratische systeem van het kopen van politieke steun, volledigd gerechtvaardigd zou zijn.

De samenstelling van Lula’s derde regering brengt dus niets nieuws. De PT blijft gewoon de PT. Gezien de grote noden van het land is het dan ook frustrerend, herhaaldelijk frustrerend, om te zien dat Lula en zijn partij er niets van begrijpen, niets leerden, niets veranderen.

In deze, door de PT gedomineerde ministeriële samenstelling, is er een zorgwekkend feit. Het is niet zo dat Lula “slechts” zijn voornaamste verkiezingsbelofte breekt, wat op zich al ernstig is. In een democratische regime verdienen kiezers meer respect. Het politiek-ideologische zwart-wit van de ministeries getuigt van een diep onbegrip van het huidige te besturen land en de uitdagingen waarmee het zal worden geconfronteerd.

De vorming van een regering met een breed front is geen politieke toegeving die Lula moest doen omwille van de uitzonderlijke omstandigheden van de kiescampagne. Het is ook geen actie om terug te keren naar het verleden. Een echt en effectief breed front is gewoon een vereiste voor de nieuwe regering om minimaal succesvol te zijn in haar twee fundamentele en complementaire taken: het bevorderen van sociale en economische ontwikkeling en het bevorderen van de nationale vrede. Aandringen op het lulopetisme zoals het geïmplementeerd werd tussen 2003 en 2016, schept alle voorwaarden voor de reproductie en versterking van het bolsonarisme.

De noodzaak van het erkennen van een breed front wil niet zeggen dat de president enige macht ontnomen wordt, of verminderd om een regering te vormen zoals hij denkt dat die moet samengesteld worden. Die macht werd hem toegekend door de verkiezingen. Of de burgers het nu leuk vinden of niet, vanaf 1 januari 2023 heet de president van de republiek Luíz Inácio Lula da Silva. Met de inachtneming van de limieten en wettelijke vereisten, heeft hij het recht om aan te duiden wie hij wenst. Maar het gaat om iets anders.

Wie het ook moge zijn, een president van de republiek heeft niet het recht om nationale behoeftes, de sociale, politieke en economische complexiteit van het land te negeren, door te denken dat enkel zijn partij de oplossingen kan bieden. Met andere woorden: een president kan het zich niet veroorloven om onverantwoordelijk te zijn. Macht is niet willekeurig. Dat is precies wat Jair Bolsonaro deed, en wat zoveel schade toebracht aan het land.

De grote wens van de kiezer bij de verkiezingen van dit jaar, was de verdediging van de democratie. Dat kan niet gefraudeerd worden. Democratie vereist deelname en dat houdt een taak in voor de PT: het delen van de macht.

Bron

Foto: Marcelo Camargo/Agência Brasil

#JairBolsonaro #FernandoHenriqueCardoso #PT #Lula #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page