top of page
  • Observer

Er bestaan leukere vooruitzichten

M-Temer-09

Terwijl de aandacht van de wereld voornamelijk gericht is op beide overblijvende presidentskandidaten, Fernando Haddad en Jair Bolsonaro, lijkt het dat huidige president Michel Temer (MDB) ergens op de achtergrond gewoon het einde van zijn ambtstermijn afwacht. Hij heeft welgeteld nog 75 dagen te gaan. De meest onpopulaire Braziliaanse leider in de geschiedenis, krijgt op de valreep weer een nieuwe opdoffer te verwerken. Het is niet onwaarschijnlijk dat de man zich in stilte voor de kop slaat en denkt “Waarom ben ik hier ooit aan begonnen?”.

De federale politie diende een officiële aanklacht in bij het STF en vraagt om (o.m.) vriend des huizes João Baptista Lima Filho, in hechtenis te nemen wegens corruptie. Ook ex-volksvertegenwoordiger Rodrigo Rocha Loures, architecte Maria Rita Fratezi (echtgenote van kolonel Lima Filho) naast enkele kaderleden van het bedrijf Rodrimar en de groep Libra staan op hun verlanglijstje. Allemaal worden ze beschuldigd van corruptie, witwassen en bendevorming. De federale politie leverde de resultaten van het ganse onderzoek af bij minister Luís Roberto Barroso, de ‘relator’ van het hoogste gerechtshof STF, en vroeg ook de onmiddellijke blokkering van alle goederen in het bezit van de beklaagden, inclusief deze van de president. Vier van hen willen ze graag onmiddellijk achter de tralies: kolonel Lima en zijn echtgenote, naast Carlos Alberto Costa en Almir Martins Ferreira, mede-aandeelhouder en boekhouder van de eerste.

Waar het over gaat

De conclusie van de verantwoordelijke ‘delegado’ van de federale politie, Cleyber Malta Lopes, is dat Michel Temer een decreet aanpaste in het belang van de havensector in Santos (SP), in ruil voor smeergeld. In mei van 2017 verhoogde Temer de termijn van de concessies van havenbedrijven, van 25 naar 35 jaren, mogelijk zelfs tot 70 jaren. Het smeergeld zou o.m. gebruikt zijn om een verbouwing van een woning, eigendom van Temer’s dochter Maristela, te financieren.

Op 29 mei l.l. legde Luiz Eduardo Visani, een leverancier bij de hervormingen van de woning van Maristela, een getuigenis af bij de federale politie. Hij bevestigde de ontvangst van een totaalbedrag van 950.000 reais (in deelbetalingen) voor werken die hij uitvoerde in die woning, tussen november 2013 en maart 2015. Al dat geld werd telkens cash overhandigd binnen de zetel van Argeplan, het bedrijf van João Baptista Lima, een gepensioneerde kolonel van de militaire politie en intieme vriend van Michel Temer. Lima wordt door de federale politie aangewezen als de operator van Temer’s steekpenningen. Visani zegt ook dat hij voorstelde om de betalingen te doen via stortingen op zijn bankrekening. Architecte Maria Rita Fratezi, echtgenote van Lima, antwoordde daarop dat het enkel kon in cash, binnen het bedrijf Argeplan. De leverancier zei dat hij Temer’s dochter Maristela slechts vier keer ontmoette op de werken, maar dat er nooit gesproken werd over het budget van de hervormingen. Haar naam stond wel op de ontvangstbewijzen en contracten die hij via Argeplan uitwisselde.

Maristela legde eerder al een getuigenis af. Volgens haar werd de gepensioneerde kolonel door haar vader aangeduid om te helpen bij de verbouwing. João Baptista Lima is dezelfde persoon die door getuigen van JBS aangewezen wordt als de bestemmeling van smeergelden t.b.v. 1 miljoen reais, op verzoek van Temer. Maristela bevestigde dat architecte Maria Rita Fratezi de werken opvolgde, maar zonder daar iets voor aan te rekenen. Er bestond zelfs geen contract tussen beiden. Ze bevestigt ook dat de betalingen in cash gebeurden, en zweert dat zij alles terugbetaalde. Maar “ze kan zich niet herinneren op welke manier.” Soms in cash, soms met cheques, aldus Maristela die de totale uitgaves op 700.000 reais schatte, minder dan de 950.000 reais die leverancier Visani ontving. Deze laatste was niet de enige leverancier. De federale politie maakte een rekensommetje, inclusief met de bedragen die andere leveranciers ontvingen. Het totaal van dat sommetje loopt op tot 1,2 miljoen.

Delegado Cleyber Malta Lopes van de federale politie, stuurde een gerechtelijke ambtenaar naar Onofre Jesus Gimines Secchi om hem op te roepen om te komen getuigen over die betalingen. De onderzoekers willen weten van waar het geld afkomstig is waarmee de verbouwingen betaald werden. Secchi werd aangewezen door leverancier Luiz Eduardo Visani als werknemer van Argeplan, verantwoordelijk voor de coördinatie en administratie van de werknemers, beschikbaar gesteld om de tweede fase van de verbouwing aan Maristela’s woning op te volgen. Volgens Visani zou Onofre de verbouwingswerken dagelijks opgevolgd hebben, sinds december 2013.

Vanaf 1 januari 2019 hoeft de huidige president niet meer te rekenen op de bevoorrechte rechtspraak (foro privilegiado) en zal hij zich, net als eender welke Braziliaanse burger, voor een gewone rechtbank moeten verdedigen. Er bestaan leukere vooruitzichten op 78-jarige leeftijd.

Bron: alle Braziliaanse media

Foto: Fotos Públicas - Cesar Itiberê - PR

#Rodrimar #MaristelaTemer #ForoPrivilegiado #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JairBolsonaro #JoãoBaptistadeLimaFilho #LuísRobertoBarroso #MichelTemer #STF #Argeplan

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page