top of page
  • Observer

Ex-ambassadeur Thomas Shannon wenst Brazilië in de Nato

Thomas-Shannon

De carrière van de Amerikaanse diplomaat Thomas Shannon (60) overspant de ambtstermijnen van zes Amerikaanse presidenten. Hij ging op pensioen na twee mandaten in Brazilië – van 1989 tot 1992, tijdens de regering van George Bush Sr. (als speciale assistent van de ambassadeur), en van 2010 tot 2013, tijdens de regering van Barack Obama, als ambassadeur.

De ervaren diplomaat stond een interview toe aan BBC Brasil en maakte hierin enkele projecties m.b.t. de commerciële relaties, de politiek, militair en mensenrechten in de verhouding tussen de Amerikaanse regering en die van de pas verkozen Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Op politiek vlak ziet hij vooral een gemeenschappelijk punt van belangstelling op korte termijn, met name het buurland Venezuela. Het is echter niet zo dat Shannon akkoord gaat met de visie van Donald Trump die reeds liet merken dat hij niet weigerachtig zou staan tegen een militaire interventie in het land, geregeerd door dictator Nicolas Maduro: “Dat is geen goed idee” vindt hij, verwijzend naar de recente geschiedenis van het continent. “Op de moeilijkste momenten van de militaire regeringen in Zuid-Amerika, was Venezuela altijd gastvrij voor de vluchtelingen van de autoritaire overheden in de buurlanden. Op het hoogtepunt van het geweld in Colombia ontvingen zij vele Colombiaanse vluchtelingen die renden voor hun leven. Venezuela was genereus in de geschiedenis en het is belangrijk dat andere landen nu hetzelfde tonen”.

Shannon verraste door de aansluiting van Brazilië te verdedigen bij de Nato, de belangrijkste militaire alliantie op deze planeet, een wens van de internationale medewerkers van Bolsonaro: “Dit zou een kans zijn voor Brazilië om betrokken te worden en direct mee te werken, niet alleen in militaire kwesties en strijdkrachten, maar met alles wat te maken heeft met de nationale en globale veiligheid”.

Zouden de Verenigde Staten hiermee akkoord gaan? Shannon: “Ik duim er in elk geval voor”.

Volgens de diplomaat is de huidige politieke ommekeer in Brazilië begonnen met de protesten in 2013, leidend tot de afzetting van Dilma Rousseff waardoor het conservatieve nationalisme van Bolsonaro aan de macht kon komen. Shannon ontkent niet dat de democratie hierdoor bedreigd wordt, maar meent niet dat Bolsonaro hiervoor moet verantwoordelijk gesteld worden: “De bedreiging tegen de democratie was al een feit voor zijn opkomst. Ze is de vrucht van de cumulatie van kwesties die hem produceerden”.

Over de eventuele benoeming van rechter Sérgio Moro als minister van justitie, of later als minister bij het STF, zegt hij dat de rechter buiten Brazilië geniet van erg veel respect.

Tenslotte zegt hij, Tom Jobim citerend: “Brazilië is niet voor beginnelingen, ook niet voor wie gehaast is”.

Het volledige interview leest u hier.

Foto: Wikimedia Commons

#Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #DonaldTrump #JairBolsonaro #BBCBrasil #ThomasShannon #TomJobim #Nato #NicolasMaduro #DilmaRousseff #Colombia #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page