top of page
  • Observer

Ex-minister aangehouden

51236932998_02825347c2_c

Ex-minister van Opvoeding Milton Ribeiro (foto), een ultra conservatieve bolsonarist, werd vandaag aangehouden door de federale politie. Twee dominee’s die eveneens betrokken waren in een corruptieschema waarvoor hij eerder dit jaar opstapte, vormen eveneens een doelwit van de operatie. Ribeiro werd opgepakt in Santos (SP) en werd naar de hoofdstad Brasília gebracht.

Milton Ribeiro, de vierde (!) minister van Opvoeding in de rij van de regering Bolsonaro, stond de constructie toe van een parallel kabinet, gecontroleerd door evangelische lobbyers die hun gunsten aanboden voor het bekomen van toelagen van het fonds voor de ontwikkeling van de opvoeding (FNDE – Fundo de Desenvolvimento da Eduacação). Ribeiro werd al beschuldigd van administratieve oneerlijkheid en misbruik van invloed. Niemand minder dan president Bolsonaro in eigen persoon zou de aanstichter zijn van het schema.

Volgens de krant Estado de São Paulo werd het parallelle kabinet geleid door de dominee’s Gilmar Silva dos Santos en Arilton Moura. Beiden bekleedden geen officiële functie bij het ministerie en traden louter op als lobbyisten. Sinds het begin van vorig jaar kwamen zij tussen als er moest onderhandeld met de gemeentebesturen over de toekenning van fondsen voor de bouw van scholen, creches en voor de levering van schoolmaterialen. Om die fondsen te bekomen, moesten eerst de voorwaarden aanvaard worden, opgelegd door de religieuze leiders die samen met de minister het land afdweilden in een vliegtuig van de FAB (Força Aérea Brasileira – Braziliaanse luchtmacht), en deelnamen aan allerlei interne vergaderingen, zonder officieel deel uit te maken van de ploeg ambtenaren van het ministerie.

Burgemeesters die erin slaagden om gehoord te worden door de dominee’s, werden vriendelijk maar beslissend verzocht om te betalen voor hun “diensten” met cash geld, contracten om Bijbels aan te kopen (1.000 Bijbels aan R$ 50/stuk), financiële steun voor evangelische evenementen te geven of voor de bouw van kerken, en in een bepaald geval zelfs te betalen met een staaf goud. De situatie van Ribeiro werd onhoudbaar en hij diende zijn ontslag in.

President Bolsonaro zei na het uitlekken van de corruptie affaire in maart van dit jaar dat hij “zijn hoofd in het vuur steekt voor Ribeiro”. Nu zegt hij tegen CNN Brasil: “Indien hij schuldig is, dan moet hij daar voor boeten. Zijn aanhouding is een bewijs dat ik niet tussenkom bij de federale politie”.

Foto: Alan Santos/PR

#MiltonRibeiro #JairBolsonaro #Brasília #Santos #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page