top of page
  • Observer

Ex-president nu ook ex-Doctor Honoris Causa

LulaHonorisCausaRStuckert

Rechter Carlos Bruno Ramos uit de stad Arapiraca (Alagoas) vaardigde een besluit uit dat de titel van Doctor Honoris Causa, die ex-president Lula in 2017 ontving van de universiteit van Alagoas, ongeldig verklaart. De ceremonie vond plaats op 23 augustus van dat jaar, tijdens de karavaan die de arbeiderspartij PT voor hem organiseerde, en waarbij hij de noordoostelijke regio bezocht in een campagne om te voorkomen dat hij niet zou opgepakt worden voor zijn veroordeling in het Lava Jato onderzoek, met betrekking tot het triplex appartement in de kuststad Guarujá (SP).

Het had een academische ceremonie moeten zijn, maar het feest waar Lula de eregast was, werd een heuse kiescampagne om stemmen te verzamelen voor de PT-leider, en met leuzen als “Lula, guerreiro do povo brasileiro” (Lula, de strijder van het Braziliaanse volk). De ex-president riep toen in zijn gekende “wij tegen hen” stijl: “Voor hen vormen de armen een probleem, de armen bezorgen hen veel werk. Voor ons vormen de armen de oplossing van alle problemen in dit land”. De uitspraak werd op uitbundig gejuich onthaald van de aanwezige PT-militanten.

Lula ontving de titel uit de handen van rector Jairo Campos. Advocate Maria Tavares Ferro (PSDB), nu kandidate als raadslid van Maceió, stelde de uitreiking van de titel aan Lula in vraag, eraan herinnerend dat “de administratieve moraliteit in het gedrang werd gebracht door de titel te overhandigen aan iemand die crimineel veroordeeld werd en nog het onderwerp vormt van andere gerechtelijke onderzoeken”. Het gerecht ging toen niet in op het verzoek van de advocate om de uitreiking te annuleren. Het openbaar ministerie, dat geraadpleegd werd, positioneerde zich voor een archivering zonder een oordeel.

Rechter Carlos Ramos uit Arapiraca opende wel een onderzoek en kwam tot het besluit om de titel ongeldig te verklaren. Hij baseerde zich op het argument dat de bewonderaars van de ex-president in de universiteit negeerden: “Het is onredelijk en het strookt ook niet met de administratieve moraal om eer te betonen aan een veroordeelde die bovendien ook nog terechtstaat in andere processen”. In het oordeel, dat op 23 juli l.l. ondertekend werd, maar pas uitgevoerd werd op 9 oktober, argumenteert de rechter dat “de administratieve regels bij het toekennen van de titel geschonden werden en een inbreuk vormen op de administratieve moraal, naast dat de uitreiking een politiek-electoraal doel diende”.

Dom Angélico Sândalo Bernardino

Het speciale audiovisuele secretariaat, gelinkt aan het Secretariaat voor Cultuur van de regering, stelt een bedrag van R$ 400.000 ter beschikking aan het Instituut Vladimir Herzog om een biografie en een documentaire te produceren over bisschop Dom Angélico Sândalo Bernardino, een vriend van ex-president Lula.

LulaDomAngelicoPauloPintoFP

Dom Angélico, bisschop in Blumenau – Santa Catarina, was in april 2018 een van de hoofdrolspelers bij een van de meest bizarre scenes van de Braziliaanse politiek. Het was hij die een mis leidde voor het gebouw van de vakbond Síndicato dos Metalúrgicos do ABC in São Paulo (foto), waar Lula zich schuil hield als weerstand tegen zijn opsluiting na een veroordeling wegens corruptie.

De bisschop was een van de verdedigers van de verzonnen versie dat de ex-president het slachtoffer was van politieke vervolging. Hij zei toen: “Het gaat om een coup, vijftig procent toen Dilma werd afgezet, en 50% toen jij, Lula werd verhinderd om kandidaat te zijn”.

De vrijgave van de financiële middelen om de biografie van de bisschop te realiseren, werd ondertekend door Bruno Graça Melo Cortes van het audiovisuele secretariaat van de regering Bolsonaro, en Rogério Sottili, de voorzitter van het Instituut Vladimir Herzog. Dat instituut voert een sterke oppositie tegen de regering Bolsonaro. In mei van dit jaar dienden zij een aanklacht in bij het CIDH (Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten) waarbij de president beschuldigd werd van de verspreiding van valse informatie, en beledigingen aan het adres van de slachtoffers van de dictatuur.

Het bedrag van R$ 400.000, bestemd voor het Instituut Vladimir Herzog, heeft zijn oorsprong in een wetswijziging van de hand van volksvertegenwoordiger Paulo Teixeira (PT). Het speciaal Secretariaat voor Cultuur zegt dat de vrijgave van het budget aan alle wettelijke regels voldoet.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert - Paulo Pinto

#SíndicatodosMetalúrgicos #LavaJato #PauloTeixeira #DomAngélicoSândaloBernardino #Guarujá #PT #CIDH #Araparica #Lula #Maceió #Alagoas #DilmaRousseff #BRNieuws #VladimirHerzog

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page