top of page
  • Observer

Excludente de ilicitude

Bolso007

Bovenstaande titel zou kunnen vertaald worden als “uitsluiting van illegaliteit” maar het Engelstalige “Licence to kill” is misschien duidelijker. De journaliste Eliane Cantanhêde publiceerde er een stuk over in mei van dit jaar (hier kan u de vertaling lezen). De Braziliaanse regering stuurde gisteren een nieuw wetsontwerp naar het parlement dat eigenlijk een uitbreiding inhoudt van het idee waarmee de Bolsonaro-clan al lang rondloopt. Het gaat om een vermindering van de kansen dat politiemannen of militairen gestraft worden indien zij dodelijke slachtoffers maken tijdens hun diensturen, bij acties in het kader van de “Garantia da Lei e da Ordem” (GLO – een operatie waarbij enkel de president het inzetten van het leger kan toelaten, in gevallen waar de normale veiligheidskrachten de publieke veiligheid niet meer kunnen garanderen, zoals in Rio de Janeiro).

De tekst voorziet in de vermindering van de straf, of zelfs de opschorting ervan indien de agent een “oneerlijke of dreigende actie tegen zichzelf of iemand anders kan inroepen”. Dat kan gaan om gevallen van terrorisme, zoals omschreven in een wet uit 2016, naast “een gedrag dat kan leiden tot de dood of lichamelijk letsel”, met inbegrip van het dragen van een vuurwapen en een inbreuk op de vrijheid van een individu door middel van geweld. Het project voorziet ook dat de agent of de soldaat niet meteen mag opgepakt worden bij een flagrante vaststelling.

Bij de verdediging van het thema, dat eerder werd weggehaald uit het anti-misdaad pakket dat door minister van justitie Sérgio Moro in het begin van dit jaar werd ingediend, zei Bolsonaro dat dit een ommekeer zal betekenen in de strijd tegen het geweld: “We hebben net het project ‘Excludente de Ilicitude” laten protocolleren. Nu is het aan de volksvertegenwoordigers en de senatoren om het goed te keuren”, zo zei hij gisteren bij de aanvang van de conventie van zijn nieuwe partij, Aliança Pelo Brasil. En verder: “Een dief die een gsm steelt, moet ook hard aangepakt worden”, refererend naar een uitspraak van ex-president Lula die vorige week zei: “Ik kan het niet meer aanzien dat een jongere om het leven komt omdat hij een gsm steelt”.

De president zei erbij dat, indien het project niet zou goedgekeurd worden, dat hij geen nieuwe GLO’s meer zou toelaten, behalve als die in het belang zijn van de federale regering. Dit gebeurde driemaal dit jaar: voor het verzekeren van de veiligheid tijdens de recente bijeenkomst van de BRIC-landen, bij de strijd tegen de branden in het Amazonegebied en bij het overbrengen van bijzonder gevaarlijke bandieten naar federale strafinstellingen.

Het eerdere voorstel van Sérgio Moro werd geweigerd door de commissie in de Kamer aan wie het pakket werd voorgelegd, omdat zij oordeelden dat de tekst gevaren inhield waardoor er meer doden zouden kunnen vallen door politiekogels.

Bron

Foto: Bewerking YouTube

#BRIC #GLO #BraziliëNieuwsOnline #ElianeCantanhêde #AliançaPeloBrasil #JairBolsonaro #Excludentedeilicitude #Lula #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page