top of page
  • Observer

Explosieve toestanden

AWeintraub

Het ‘Palácio do Planalto’ (het presidentiële paleis) heeft erg veel moeite om in te gaan op de eis van het hooggerechtshof (Supremo Tribunal Federal – STF) om een video opname af te staan m.b.t. het onderzoek over de beschuldigingen van Sérgio Moro aan het adres van president Bolsonaro. Het gaat om de registratie van een ministeriële vergadering op woensdag 22 april, aangehaald door ex-minister van Justitie tijdens zijn getuigenis van vorige zaterdag, waarbij president Bolsonaro druk op hem uitoefende om het commando van de federale politie (PF) te wijzigen.

De AGU (Advocacia-Geral da União – verantwoordelijk orgaan voor juridische kwesties van de federale overheid) wilde eerst een herziening van de eis. De website O Antagonista meldt vandaag dat de AGU zich opnieuw manifesteerde, bereid zijnde om de opname in te leveren, maar wel met de vraag dat enkel het deel zou onttrokken worden dat van belang is voor het onderzoek. De juristen van de regering willen ook weten wat er met de rest van de video zal gebeuren, en wat de procedures zijn om de veiligheid van het vrijgegeven materiaal te verzekeren.

Het argument dat er tijdens die vergadering “potentieel gevoelige en gereserveerde aangelegenheden van de staat, inclusief buitenlandse betrekkingen, behandeld werden”, blijft behouden.

Journaliste Thaís Oyama (Radio Jovem Pan) zegt dat er, naast de veronderstelde bedreiging die Bolsonaro zou uitgeoefend hebben op Sérgio Moro om de chef van de federale politie Maurício Valeixo te vervangen (zonder enige aanwijsbare reden, buiten persoonlijke interesses van de president), een meeting te zien is waar, naast scheldwoorden en gevloek, ook onderwerpen besproken werden m.b.t. akkoorden met de centrumpartijen, dingen die de regering liever stilhoudt.

CDMello

Het zou ook geen geheim meer zijn dat er over China gepraat werd, in allesbehalve respectvolle termen, door de president en kort nadat de vergadering geopend werd. De echte gevaarlijke uitspraak kwam niet uit de mond van Bolsonaro, maar wel uit die van Abraham Weintraub, zijn minister van Opvoeding die, als het verhaal klopt, blijkbaar toch niet zo goed opgevoed werd. Na het bespreken van maatregelen, genomen door het STF, die de regering benadelen, zou Weintraub gezegd hebben “dat het hof samengesteld is uit elf h**r*nz*n*n” (we nemen aan dat de lezer de klinkers zelf wel kan invullen). Een van hen is de bestemmeling van de video, decaan Celso de Mello (74). De Mello (foto) gaat met verplicht pensioen in november en staat niet echt bekend als een grote vriend van Bolsonaro. De rechter kan bovendien de commentaar van de minister delen met de 10 andere leden van het hof.

Explosieve toestanden.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil / Fellipe Sampaio - SCO - STF

#AGU #BraziliëNieuwsOnline #AbrahamWeintraub #RadioJovemPan #JairBolsonaro #CelsodeMello #MaurícioValeixo #ThaisOyama #STF #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page